Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködve a szomszédokkal

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 26. 9:40

Dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltásának parancsnoka január 19-én a Camp Pannonia táborban fogadta az új-zélandi PRT Bamyan tartományból érkező vezetői csoportját.

Richard Prendergast, az új-zélandi tartományi újjáépítési csoport igazgatója vezette a magyar táborba érkező csoportot, a katonákat pedig Brett Wellington alezredes harmadmagával képviselte.

Bamyan tartomány székhelyét, Bamiant közvetlenül közúton, Baghlan tartomány Tala Wa Barfak járásán keresztül lehet megközelíteni. Ez az útvonal a Salang-átjáró lezárásakor válik kiemelt fontosságúvá mind az ISAF erők, mind a helyiek számára. Ha ugyanis az átjáró járhatatlan, akkor csak ezen az úton lehet elérni Kabult.

A Baghlannal szomszédos, új-zélandiak által vezetett tartományban a magyar PRT már járt az elmúlt évben, s a két nemzet katonái már akkor megegyeztek arról, hogy a jövőben kölcsönösen segítik egymást. Ugyancsak akkor döntöttek a mostani „viszontlátogatásról" is. 

Az ISAF keleti régióparancsnokságához tartozó új-zélandi PRT küldöttsége helikopterrel érkezett a magyar táborba, ahol tiszteletükre felvonták nemzeti lobogójukat is. A hivatalos fogadást követően Ruszin ezredes részletesen ismertette a magyar vezetésű PRT összetételét, felépítését, feladatait. Előadásában szólt a tartomány jelenlegi biztonsági helyzetéről is.

A tábor körbejárása után a delegációt hivatalában fogadta Baghlan tartomány rendőrfőnöke, s a vendégek megbeszélést folytattak a tartományi Shura vezetőjével is. Ennek során szót ejtettek a tartományok biztonsági helyzetéről, illetve a kormányzati vezetésben megmutatkozó különbségekről. Emellett az új-zélandiak felajánlották segítségüket és tapasztalatukat, hiszen Bamyan tartomány biztonsági felelősségét már 2011-ben sikeresen átadták a helyi kormányzat részére.

A látogatás második napján a vendégek betekintést nyerhettek a PRT napi életébe. A vendégek emellett megismertették a magyar katonákkal az új-zélandi tartományi újjáépítési csoport feladatait, helyét és szerepét, valamint szó esett arról is, hogy a felelősség átadása után milyen újabb akadályok hátráltatják a tartomány biztonságának fenntartását.

A látogatás időtartamát a rossz időjárás „meghosszabította", így a vendégeknek arra is lehetőségük nyílt, hogy találkozzanak a  Khilagay bázison szolgáló magyar−amerikai OMLT-vel, illetve az ANA 3/2/203 zászlóalj parancsnokával, Safi ezredessel. A megbeszélésen az új-zélandiak az ezredest arra kérték, csatlakozzon a jövőbeli műveletekhez.

A látogatás végén Richard Prendergast elmondta: „A magyar PRT-nál eltöltött rövid idő ellenére is örök emlékként marad meg bennem az itt szolgáló katonák professzionális munkavégzése és a magyarok baráti vendégszeretete. A tartalmas látogatás eredményeként megbizonyosodtam arról, hogy a két nemzet kapcsolata nemcsak az afganisztáni műveleti területeink között, hanem az egyéb közös szerepvállalások során is kiemelkedő sikerekhez vezet majd."

Brett Wellington alezredes az elköszönéskor úgy fogalmazott: „Katonai vezetőként büszkeséggel tölt el, hogy a baghlani PRT-nál tett látogatásom alatt magyar katonákkal dolgozhattam. Követendő példa az, ahogy a magyarok munkájukat végzik. A magyar katonák szakmai tudásukról, hozzáértésükről és erős akaratukról tettek tanúbizonyságot. A pozitív együttműködés megerősítette bennem azt az érzést, hogy bárhol és bármikor szívesen állok magyar katona oldalán, legyen szó bármilyen nehéz feladatról."