Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel a rendszeresítéshez az AW101 AEW helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. január 26. 10:46

Sikerrel zárult a SELEX Galileo radar fejlesztése, így az olasz haditengerészet márciusban megkezdheti a műveleti repüléseket az AgustaWestland AW101 korai előrejelző és légtérellenőrző (AEW&C) helikopterrel.

A típus rendszeresítése késésben van, ugyanis a HEW–784 berendezés fordított szintetikus apertúrájú radar üzemmódja fejlesztés alatt állt még. Ez a funkció biztosíthatja, hogy a helikopterek már nagy távolságból, akár 300 kilométerről észlelhessék a vízfelszínen mozgó egységeket.

Négy darab AW101-es kerül a haditengerészethez AEW-konfigurációban, így egy nagyobb, 22 gépes flotta részei lesznek majd az új helikopterek. Tíz gép tengeri járőr, nyolc pedig támogató feladatkörben repül, ezekhez csatlakoznak majd a szóban forgó gépek.

A már leszállított járőr feladatú helikopterekkel idáig a tengeralattjáró elhárítás támogatását gyakorolták. A korai előrejelzésű gépekkel a haditengerészet már alkalmas lehet a légi harcálláspont szerepét is ellátni, például mentőakciók esetén.

A fejlesztés a rendszeresítés után sem áll le, a HEW–784-en tovább dolgoznak, a fő cél a radar hatótávolságának növelése, és a már meglévő funkciók tovább finomítása.

1595930488