Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjjellátó szemüveg helikopterekre

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. október 18. 10:18

A „Logical Decision 2010” elnevezésű többnemzetiségű gyakorlat zárásaként, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren mutatták be azt az éjjellátó szemüveget, amely kiváló lehetőséget biztosít a repülőkiképzésre, valamint a műveleti feladatok végrehajtásához. A gyakorlaton magyar részről az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya vett részt.

A nemzetközi gyakorlatról Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka adott tájékoztatást a vendégeknek. Ismertette a gyakorlat célját és a végrehajtott feladatokat. Külön kitért a gyakorlaton résztvevő erőkre és eszközökre, majd elismeréssel szólt a belga, macedón és magyar katonák együttműködéséről, valamint a feladatok közös végrehajtásáról. Elhangzott: a gyakorlaton megfigyelőként részt vettek még a lengyel, az osztrák és az angol katonák is.

A tábornok beszámolójában hangsúlyozta: az élet felülírta a terveket, az Ajka melletti katasztrófa miatt módosultak a gyakorlat feladatai és a gyakorlaton résztvevő helikopterek az első naptól részt vettek a sebesültek szállításában, valamint a térség légi rendészeti feladatainak a végrehajtásában.

A helyzetet látva a gyakorlaton résztvevő többi nemzet is felajánlotta a segítségét a katasztrófa áldozatainak mentésében.
A bázisparancsnok elmondta még: a gyakorlat során különleges feladatokat: városharcot, valamint a légi roham többnemzetiségű kötelékben történő végrehajtását hangolták össze és ezt nehezítették az éjszakai körülményekkel, amellyel a résztvevő országok katonáinál az új képesség kialakítását gyakoroltatták.

A bázis parancsnoka a gyakorlatot záró beszédében hangsúlyozta, hogy az előre nem tervezett események ellenére a gyakorlat nagyon sikeres volt. Remélte azt is, hogy a most megfigyelőként részt vett nemzetek a jövőben aktív szerepet vállalnak és így az együttműködési feladatok is szélesedhetnek.

A bemutatóra érkező meghívott vendégek a statikus bemutató során megismerkedhettek a gyakorlatban résztvevő helikopterekkel, valamint a PVS-14 éjjellátó szemüveggel, amely lehetővé teszi a viselőjének a sötétben való tájékozódást és a közeli tereptárgyak felismerését. Teszi ezt úgy, hogy a szemüvegből nincs semmi kisugárzás, ezért a környezet gyenge fényeit gyűjti össze és erősíti fel. Az éjjellátó szemüveggel (NVG- Night Vison Goggles) történő műveleti feladat gyakorlati bemutatója a rossz időjárási – látási – viszonyok miatt elmaradt, de a vendégek az előző éjszaka készült felvételeken megtekinthették a szemüveg alkalmazási lehetőségeit.

 

 

Fotó: Dévényi Veronika