Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakai gyakorlás Pristinában

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2011. november 11. 9:44

Az elmúlt hónapokban a nemzetközi szervezetek figyelme a feszült észak-koszovói helyzetre irányult. Óriási feladattal kell szembenéznie a KFOR-nak: alapfeladat a mozgásszabadság biztosítása, de mindezt a feszültség eszkalációja nélkül kell végrehajtani.

1595927148
„A siker elengedhetetlen feltétele a profizmus, amelyre csak az elmúlt időszak tapasztalatainak felhasználásával, gondosan megtervezett és precízen kivitelezett gyakorlások során lehet szert tenni.
A kiképzés megfelelő szinten tartásának sokadik lépése volt a napokban végrehajtott éjszakai gyakorlás a pristinai Slim Lines táborban" − tájékoztatott Tabányi Viktor főhadnagy, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR TACRES Battalion) C századának parancsnoka.

A feladat célja az volt, hogy a már megszerzett képességeket szélsőséges körülmények között is alkalmazni tudják a katonák, éppen ezért szervezték a gyakorlatot az éjszakai órákra. Az elsődleges teendő pedig a védőfelszerelések szabályos viselete majd azok használata volt − sok gyakorlás szükséges ahhoz, hogy mindez automatizmussá váljon.

„Fontos, hogy katonáink megszokják, nem használhatják az összes érzékszervüket, s ezáltal előtérbe kerül «az izomba beépült» tudás" − mondta a főhadnagy, hozzátéve: a gyakorlás során a nehézségek egyre fokozódtak. A rendkívül rossz látási körülményeket csak tovább rontotta, hogy a szakaszoknak láncot alkotva, „árkon-bokron át" kellett menniük, éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek az alakzaton belüli kommunikáció megfelelő működtetésére.

A gyakorlatsort az alájátszók, a „rossz fiúk" csapatának tevékenysége is nehezítette, egyebek mellett könnyfakasztó gránát használatát is imitálták, a békefenntartóknak emiatt az egyéni védőfelszerelésen kívül gázálarcot is viselniük kellett. A gyakorlás csúcspontja pedig az a szituáció volt, amelyben „tüntetők" kezdték provokálni a békefenntartó katonákat.

1595927148