Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtették az Iliescu elleni vádakat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 12. 9:27

Iliescu ellen éveken keresztül a katonai ügyészség vizsgálódott, amely emberöléssel vádolta őt.

A volt államfőt egyebek között hamis információk közlésével és diverzióval gyanúsították az ügyészek, akik azonban most úgy határoztak, hogy megszüntetik a volt államfő ellen indított bűnvádi eljárást.

1990. június 13-15. között bányászok dúlták fel Bukarestet, ahol brutális módon felléptek az Iliescu által irányított akkori hatalom ellen tüntetőkkel szemben. A bányászok fellépése következtében többen életüket vesztették.

2007 nyarán azonban a vádlott számára kedvező döntés született az alkotmánybíróságon, amely kimondta, hogy a katonai ügyészség nem vizsgálódhat civilek ellen, így az Iliescura vonatkozó aktát átutalta a főügyészség hatáskörébe.

A román főügyészség a katonai ügyészek által végzett munkában számos formai hibát talált, ezért saját hatáskörben ismét lefolytatta a vizsgálatot.

Ennek alapján már 2008 októberében lezárta a főügyészség az Iliescu elleni büntetőjogi eljárást, mivel nem találta megalapozottnak az ellene felhozott vádakat.

Időközben az ügyészek még találtak egy olyan határozatot, amely nem volt iktatva a legfőbb ügyészségen. Ezt vizsgálták meg, és döntöttek úgy, hogy ez utóbbi határozatba foglalt vádakat is ejtik.

Ion Iliescu tavaly év végén vonult vissza a román politikai életből,
miután úgy határozott, hogy nem indul szenátorjelöltként a parlamenti
választásokon. Iliescu 1990-1996 és 2000-2004 között volt Románia
államfője.