Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős kémkutyákat küldenek harcba

Szöveg: honvedelem.hu / InfoRádió |  2008. július 22. 6:20

A Brit Hadsereg Különleges Légi Szolgálata kutyákat is bevet az akciókban a Közel-Keleten. Az ebeket ejtőernyősökkel küldik a harctérre, ahol feladatuk az ellenség rejtekhelyének felderítése lesz.

Németjuhászokkal erősít a Brit Hadsereg: a kutyákat az ejtőernyős egységekkel vetik be, miután hosszú kiképzésben részesítették a négylábúakat. A kiképzés során nyolcezer méter magasból ugrottak le az ejtőernyősök a testükre egy szíjjal erősített ebekkel, és a kutyák egy külön oxigénmaszkot viseltek.

A hadsereg célja, hogy a kutyák az ellenséges területen landolva felmérjék az állapotokat, és megkeressék a felkelők rejtekhelyeit.

Az ebek felszerelésére egy kis kamerát is erősítenek, amely képet küld a katonákhoz, így tisztában lesznek vele, milyen veszélyekkel kell szembenézniük. Az ejtőernyős kutyákat várhatóan Afganisztánban és Irakban vetik be először.

A brit védelmi minisztérium célja, hogy csökkentse az afganisztáni és iraki bevetések áldozatait, ugyanis a Különleges Légi Szolgálat három tagját ölték meg, nyolcat pedig súlyosan megsebesítettek az elmúlt két év során.

“Senki sem akarja, hogy a kutyákat megöljék, de ha választani kell egy ember és állat élete között, egyértelmű, hogy melyik a fontosabb" – mondta a hadsereg egyik illetékese.

A brit hadsereg a második világháború során is képzett ki kutyákat mentőakciókra, de egyszer sem dobtak le ejtőernyővel ebet.