Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A BHSE adja a legtöbb sportolót a pekingi keretben

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. július 22. 7:12

A Pekingbe utazó 170 fős olimpiai csapatból húszan a Budapesti Honvéd SE (BHSE) sportolói – mondta lapunknak Molnár Imre. A BHSE ügyvezető elnöke szerint mintegy 90 százalékuk éremesélyes. Négy évvel ezelőtt a Honvéd sportolók közel 28 olimpiai pontot szereztek. Molnár Imre arról is szólt, hogy a honvédelmi tárcától kapott anyagi támogatás életmentő volt a klub számára.

Egyre nehezebb kijutnia az olimpiára a sportolóknak. Ezt jelzi, hogy míg Athénba 219 fős keret utazott ki, a valamivel több mint két hét múlva kezdődő pekingi játékokra már „csak" százhetvenen kvalifikálták magukat. A keretbe a BHSE-ből húsz sportoló került – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Molnár Imre. Az egyesület ügyvezető elnöke hozzátette: a négy évvel ezelőtti bővebb keretbe is ugyanennyi honvéd sportoló fért be. Õk egyébként közel 28 olimpiai pontot szereztek. Molnár Imre szerint a most kiutazó sportolók kilencven százalékának van éremesélye, s ezt az eddig elért eredményekre alapozta az ügyvezető elnök.

Esélyesek

A fő éremesélyesek közé tartoznak a férfi és a női vízilabdázók. Molnár Imre elmondta: az EB-n elért két bronzérem volt a legtöbb, amit a két csapat elérhetett, mivel még nincsenek csúcsformában. A női keretbe egyébként Kisteleki Dóra, Horváth Patrícia, Györe Anett és Takács Orsolya került be. A férfiaknál pedig a minap hirdetett keretet a szövetségi kapitány, s ezzel eggyel nőtt a BHSE játékosok száma, hiszen bekerült a keretbe Gergely István is. Az átigazolási szabályok furcsasága miatt még a már eligazolt Kiss Gergő eredménye is a BHSE dicsőségét növelheti majd – mondta Molnár Imre.

Az ügyvezető elnök a minap véget ért vívó EB kapcsán arról is szólt, hogy ebben a sportágban jóformán nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott jó eredményt elérni.A tradicionálisan katonai sportnak tekinthető vívásban egyébként népes csapat utazik ki, hiszen a kijevi EB-n ezüstérmet szerzett párbajtőrcsapat három tagja: Bockó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián Pekingbe is utazik. Ugyancsak tagja az olimpiai csapatnak a szintén ezüstérmet szerzett női tőrcsapat három honvédos vívója: Knapek Edina, Ujlaky Virginia és Varga Gabriella. Egyéniben pedig a párbajtőröző Szász Emese indul majd, aki egyebek mellett a budapesti grand prix-t nyerte meg az idén. Kulcsár Krisztián egy rádióműsorban elég óvatosan fogalmazott egyébként az esélyekről. Mint mondta: csak az aznapi forma számít, amikor az olimpián vívni fognak.

Az egyesület legutóbbi közgyűlésén egyébként a vízilabda és a vívás mellett az öttusa VB-t emelték ki a részt vevők, mint az olimpia melletti egyik legfontosabb versenyt. Ez nem úgy sikerült, mint ahogy tervezték, hiszen a szintén olimpiai induló Balogh Gábor egyéniben csak a 23. helyen végzett. Molnár Imre ennek ellenére az ő esetében is optimista, hiszen mint mondta: a kiemelt versenyek a felkészülés szempontjából voltak fontosak. A három induló atléta közül egyértelműen a diszkoszvető Kővágó Zoltán emelkedik ki, aki Athénban ebben a számban bronzérmet szerzett. A csapatba került még Farkas Györgyi, aki hétpróbában indul majd. Ugyancsak csapattag lett a cselgáncsozó Hadfi Dániel. Molnár Imre arról is beszámolt, hogy Kolonics György tragikus halála miatt Sáfrán Miklós is csapattag lett.

Életmentő HM

Molnár Imre elmondta: a húsz fős kerettel a BHSE adja a legnépesebb keretet az egyesületek közül az olimpián. Az indulók több mint 10 százaléka került ki ebből az egyesületből. Az ügyvezető elnök szerint ez annak is köszönhető, hogy zavartalan volt a felkészülésük. Mint mondta: ugyan az állami támogatások csupán most realizálódnak. Ismert, hogy ugyan a 2004-es 1,7 milliárd forintról ugyan 2,5 milliárdra nőtt a támogatások mértéke, ám az átutalások kissé akadoztak. Az ügyvezető elnök utalt arra, hogy ezek között a körülmények között gyakorlatilag életmentő volt a Honvédelmi Minisztériummal kötött támogatási szerződés.

A HM-nél 2006-ban hoztak arról döntést, hogy újjáépítik az együttműködést az egyesülettel. 2007-ben és 2008-ban egyaránt 90 millió forintnyi anyagi segítséghez jutott a BHSE. Azonban idén – szemben a tavalyival – már a tárca költségvetésében külön soron szerepelt ez az összeg, azaz dedikáltan csak a sport finanszírozására lehetett fordítani. A BHSE még 20 év teljes nyugalomban tudhatja magát, hiszen a minisztériummal kötött együttműködési szerződés 2010-ig garantálja az egyesület támogatását.