Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős tábor kezdődött Szolnokon

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. augusztus 18. 12:15

Augusztus 17-én nyitotta meg kapuit a Honvédelmi Sportszövetség és a Honvédelmi Sportegyesület Szolnok által szervezett ejtőernyős tábor. Ilyen jellegű eseményt harminc évvel ezelőtt rendeztek utoljára Magyarországon.

20200818_Szolnok_ejtőernyős_tábor_megnyitó (6)

A nyári ejtőernyős tábor szervezője az a Honvédelmi Sportegyesület Szolnok (HOSESZ), melynek tevékenységét - ezzel együtt az ejtőernyős tábor létrehozását is - a Honvédelmi Sportszövetség támogatja. A tábor elsődleges célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék a Magyar Honvédséget, a katonai ejtőernyős szakmát, emellett ejtőernyős alapképesítést szerezzenek.

A tábor megnyitóján, a szolnoki sportrepülőtéren többek között Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a honvédelmi tárca számára elsődleges fontosságú a honvédelmi nevelés, ennek pedig szerves részét képezik az ilyen és ehhez hasonló táborok.

20200818_Szolnok_ejtőernyős_tábor_megnyitó (8)

„Szeretnénk, ha a fiatalok megértenék, mit és miért csinálnak a katonák, miért annyira fontos a honvédelem ügye. Ezt a legmeggyőzőbben úgy tudjuk megtenni, ha a gyakorlatban mutatjuk meg nekik” – fogalmazott az államtitkár, rámutatva, hogy az ejtőernyős ugrások során markánsan mutatkozik meg az a bajtársiasság és csapatszellem, ami a Magyar Honvédséget jellemzi. „A táborban részt vevő fiatalok ez alatt az egy hét alatt többek lesznek. Tudják, hogy bár egyedül ugranak, az addig vezető úton és utána is rengetegen segítenek nekik, hogy sikerükhöz hozzájáruljanak. Átélhetik, milyen a közös munka eredményessége, hogy milyen egy igazi közösséghez, egy nagy családhoz tartozni, s olyan értékekkel lesznek gazdagabbak, amelyek a Magyar Honvédség klasszikus értékei” – mondta Ruszin Romulusz.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az összefogás diadalának nevezte a több évtizede újra megrendezett ejtőernyős tábort. Mint mondta, a mostani program a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség, a Magyar Honvédség (azon belül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), valamint Szolnok városának kiváló együttműködésének a gyümölcse.

20200818_Szolnok_ejtőernyős_tábor_megnyitó (7)

Az elnök hangsúlyozta: a tábor a fiataloknak szól, kifejezetten azért, hogy megismerhessék a haza védelmének fontosságát, és átérezzék, hogy az nemzeti ügy. „Fontos, hogy felvértezzük őket olyan képességekkel, amelyeket a jövőben is hasznosítani tudnak, hogy értékrendjük a jó irányba alakuljon, stabillá váljon, amellyel meg tudják állni helyüket a nehéz helyzetekben” – fogalmazott Simicskó István, kiemelve: a szervezők abban bíznak, hogy az egy hét emlékezetes lesz a húsz fiatalnak, akik fizikailag és lelkiekben is megerősödve térnek majd haza.

Az eseményen - amelyen részt vett Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, valamint Szalai Ferenc polgármester is - elhangzott: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, a Szegedi Egyetemről, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolából, Martfűről és Békéscsabáról érkezett fiatalok az ötnapos tábor alatt bepillantást nyernek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis mindennapjaiba, elsajátítják az ejtőernyős ugrások végrehajtásához szükséges ismereteket, látogatást tesznek a RepTárban, ahol múzeumpedagógusok segítségével ismerhetik meg a magyar repüléstörténet főbb eseményeit, légijárműveit, és természetesen ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre a Szolnok–Szandaszöllősi repülőtéren.

GALÉRIA