Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős verseny helikopteres ugrásokkal

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 6. 19:23

Sikerült valóban hagyományt teremteni a szervezőknek, hisz már negyedik alkalommal rendezték meg július 4-6-a között a „Hüse Károly emlékverseny” IV. Honvéd CORA Kupa ejtőernyős célbaugró versenyt. Egy évtizedes szünet után éppen négy évvel ezelőtt szervezték meg az első, a mostanival azonos elnevezésű találkozót.

Négy katonai szervezet, és civil támogatók együttműködése tette lehetővé a verseny megrendezését. A Honvéd Sportrepülő Egyesület, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP), a 86. Szolnok Helikopter Bázis, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, valamint a MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj közös munkájának köszönhető a gondos előkészítés.

A július negyediki ünnepélyes megnyitón Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) törzsfőnöke köszöntötte a felsorakozott versenyzőket. Átadta Tömböl László mérnök altábornagynak, az MH ÖHP parancsnokának az üdvözletét, aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett Szolnokon.
Orosz Zoltán nagyra értékelte, hogy ezen a versenyen már külföldi csapatok is indultak. A huszonegy csapat között képviseltették magukat a német és a román ejtőernyősök is, akiket külön köszöntött a vezérőrnagy. Hangsúlyozta, a mostanihoz hasonló versenyek többek között azért is lényegesek, mert a lakosság is láthatja, tapasztalhatja: magas színvonalon teljesítenek az ejtőernyős katonák és a civil sportolók.

Megemlékezett az emlékverseny névadójáról, Hüse Károlyról, aki harminc évvel ezelőtt, 1978 májusában, 6262. ugrásánál vesztette életét. Az ejtőernyőzés kiváló alakjának tartották és tartják ma is. A fiatal ejtőernyősök százait képezte ki. Sporttársai közül sokan rendszeresen részt vesznek ezen a versenyen. Tizenegyszeres összetett magyar bajnok volt, 1963-tól tagja volt a Magyar Ejtőernyős válogatottnak, melynek csapatkapitánya lett.

Az időjárás, csakúgy mint tavaly, az idén sem kedvezett az ejtőernyősöknek. Az erős szél miatt szombaton nem ugorhattak.

Vasárnap a határérték alá csökkent a szélsebesség. Míg előző nap 15 m/sec-ot is elérte a széllökések sebessége, vasárnap 6 m/sec alá csökkent. Reggeltől délután négy óráig a csapatok három ugrást hajthattak végre. A festett Mi-24-es, a nézők és a versenyre látogatók kedvence egész délelőtt szállította a négytagú csapatokat.
A Helikopter Bázisnak nem csak a szállítás volt a feladata, a logisztikai biztosítást is ellátta. De nagyon fontosak azok az eszközök is, melyeket a különleges műveleti zászlóalj és könnyű vegyes zászlóalj biztosított.

1595877952

Egyéniben Orsy László, a Szolnok Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület (SZHESE) versenyzője lett az első. Az SZHESE négy ejtőernyőse kapott aranyérmet csapatban. A katonai csapatok közül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyősei győztek.
Az eredményhirdetést követően Lamos Imre dandártábornok gratulált a versenyzők által nyújtott teljesítményhez.

Kép és szöveg: Szurmay Zoltán