Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elcserélné a Hamász az izraeli foglyot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 15. 9:13

Mihamarabb megállapodást akar a Hamász a két éve fogságban tartott izraeli tizedes, Gilád Salit és palesztin foglyok kicseréléséről. Eközben Ehud Olmert izraeli kormányfő nyilvánosan elítélt egy ciszjordániai pogromot, amelyben több palesztin megsebesült zsidó telepesek támadása következtében.

A Hamász a lehető legrövidebb időn belül megállapodást akar kötni Izraellel arról, hogy szabadon engedné a több mint két éve fogva tartott Gilád Salit izraeli tizedest cserébe palesztin bebörtönzöttek kiengedéséért – közölte Háled Mesaal, a palesztin radikális szervezet száműzetésben élő vezetője egy vallási szertartáson.

“A Hamász nem halogatja a fogolycseréről szóló tárgyalásokat, és nem is támaszt új feltételeket abban, csak éppen elutasítja az Izrael általi zsarolást, vagyis azt, hogy (a zsidó állam) csökkenteni akarja a szabadon engedendő palesztin foglyok számát. Mi több mint ezer palesztin fogoly elengedését követeljük, de Izrael csak 450-nek hajlandó visszaadni a szabadságát. Szeretnénk a lehető leggyorsabban befejezni a tárgyalásokat, hogy a palesztin foglyok mihamarabb hazatérhessenek" – mondta Háled Mesaal a muzulmán böjti hónaphoz kötődő szombat esti damaszkuszi eseményen.

A francia állampolgársággal is rendelkező Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin szélsőségesek a Gázai övezet határáról. Nicolas Sarkozy francia elnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz a francia-izraeli kettős állampolgárságú Salit kiszabadulása érdekében. Szeptember eleji damaszkuszi látogatásán átadott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek egy levelet, amelyet a 22 éves katonának írt az édesapja.

Mesaal bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt amiatt, hogy nem tud áttörést elérni az Izraellel folytatott tárgyalásokon, amelyek amiatt akadtak el, hogy folytatódik a zsidó lakótelepek építése Ciszjordániában és Jeruzsálem környékén.

“Nem fogadunk el semmilyen olyan megoldást a cionista ellenségtől, amely ellentétes a palesztin nemzeti alapelvekkel" – közölte.