Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elefántcsontpart – dezertált a vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 1. 9:35

Politikai menedéket kért a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségén az elefántcsontparti hadsereg vezérkari főnöke – jelentették be március 31-én, csütörtökön Johannesburgban. Philippe Mangou és családja az éjszaka érkezett a dél-afrikai nagykövet rezidenciájára. Ügyében konzultációk folynak a nyugat-afrikai térség vezetőivel és az Afrikai Unióval.

A megválasztott és nemzetközileg elismert elefántcsontparti elnök, Alassane Ouattara fegyveresei hétfőn indítottak offenzívát a hatalomátadás kikényszerítésére. Csütörtökön megközelítették Abidjant, az ország legfontosabb városát, ahol még az előző elnök, Laurent Gbagbo az úr, aki választási csalásra hivatkozva nem adta át a mandátumát.

Ouattara egy rádiós és televíziós nyilatkozatban felszólította a még ellenálló katonákat, hogy csatlakozzanak hozzá. „Felszólítom önöket, hogy szolgálják a hazájukat… itt az ideje, hogy csatlakozzanak testvéreikhez a Köztársasági Erők soraiban" – mondta, hozzátéve, hogy csapatai már Abidjan kapujában állnak.

Egy helyszíni tudósítás szerint csütörtök délután már tényleg hallatszott a nehézfegyverek döreje Abidjannál, egy nagyon fontos csendőrségi tábornál, amely az elnöki palotának is helyet adó városrész felé vezető útvonalat ellenőrzi. Időről időre automata fegyverek is eldördülnek – jelentette egy francia tudósító.