Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem emelkedhetnek 7600 méter fölé a Raptorok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / DefenseNews |  2011. április 1. 8:38

Az amerikai légierő megkezdte a több repülőgépén –, többek között az F-22 Raptorokon – alkalmazott On-Board Oxygen Generating System (OBOGS) fedélzeti oxigénellátó rendszerek ellenőrzését, mivel előfordulhat, hogy a rendszerek működésében rendellenesség lép fel. „A légierő műveleti parancsnoksága ideiglenesen megtiltotta az F-22 Raptor típusú vadászrepülőgépek számára a repülések végrehajtását 7600 méteres magasság felett,” – mondta William Nichols ezredes a parancsnokság szóvivője.

Raptorok alacsony áthúzása
 

„A légierő műveleti parancsnokság vizsgálatot vezet a repülőgép fedélzeti oxigénellátó rendszerekkel kapcsolatban, amely vizsgálat érinti az F-22 vadászrepülőgépet is," – mondta Nichols. „A vizsgálatokat baleset megelőzési céllal végzik annak érdekében, hogy biztosítsák az OBOGS rendszerek biztonságosan működését," – tette hozzá az ezredes.

„A vizsgálat befejezése után, az eredmények ismeretében megtesszük a szükséges lépéseket," – mondta a szóvivő.

A Lockheed Martin cég szóvivője megerősítette, hogy megszorítás a tavaly novemberi, az Elmendorf légibázis állományába tartozó F-22 vadászrepülőgép Alaszkában történt lezuhanása óta van érvényben.
A légierő egy illetékese elmondta, nem kizárt, hogy az OBOGS meghibásodása felelős a katasztrófáért, amely során Jeffrey Haney százados, az 525. repülőszázad F-22 pilótája életét vesztette. A korlátozás ellenére a Raptor teljes mértékben megőrizte hadrafoghatóságát és szükség esetén képes végrehajtani harci feladatait, mondta a forrás.

„A jelenlegi vizsgálat egy általános biztonsági gyakorlat, amely minden olyan repülőgéppel kapcsolatos, amely érintett lehet az esetleges probléma során," – mondta Mark Gunzinger, a washingtoni Stratégiai és Költségvetési Értékelő Központ elemzője, volt vadászpilóta.
Az a tény, hogy a lopakodó kiképzési repülései korlátozás alá esnek, nem jelenti azt, hogy a Raptor esetleges háborús küldetési is korlátozva lennének, mondta Gunzinger.
Az OBOGS meghibásodása életveszélyes helyzetet teremthet, mondta Hans Weber, a Tecop International cég elnöke.