Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúk a fejedelemnek

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. április 1. 8:08

II. Rákóczi Ferenc születésének 335. évfordulójára emlékeztek a napokban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. Az ünnepség előtt a Vay-várkastély kertjében álló szoborparkban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségi zenekara adott térzenét. Az ünnepségen az alakulatot  Polyák András alezredes, törzsfőnök-helyettes képviselte.

A rendezvényen, a Himnusz eléneklése után, Lipők Sándor, a körzet országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, majd a különböző társadalmi és politikai szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit a Rákóczi-szobornál.

A Habsburgok elleni szabadságharc vezetője 1676. március 27-én, a ma Szlovákia területén fekvő Borsiban látta meg a napvilágot. Az egyik legjelentősebb magyar nagybirtokosként állt a császáriak elleni függetlenségi háború élére, s bár a harc nem érte el végső célját, Erdély önálló fejedelemségét sikerült megmenteni. Rákóczi az elveszített küzdelem után a felkínált kegyelem ellenére törökországi száműzetésben, Rodostóban halt meg.