Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élen járnak a környezetvédelemben

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2009. november 4. 11:27

2007. decemberében a Magyar Honvédség alakulatai közül elsőként az 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrsége felelt meg az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer minősítő vizsgálatának. A legfrissebb felülvizsgálaton szintén remekül helytállt a Zrínyi Miklós Laktanya.

A Zrínyi Miklós Laktanyában dolgozó környezetvédelmi szakemberek három éve tevékenykednek az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer útmutatása szerint. 2009. november 3-án a 2. felügyeleti audit is lezajlott a laktanyában, ahol a szakemberek már Szabó Sándor alezredes, mb. törzsfőnök-helyettes beszámolója után elismeréssel nyilatkoztak. A tájékoztatóból kiderült, a környezetvédelem területén az idei évben sok olyan dolgot meg tudtak valósítani, amelyekről kezdetben csak elképzelésként, tervként beszéltek.

Örömmel szólt arról, hogy többek között új konténer tárolót, fedett fűtőolaj tárolót, veszélyes hulladéktárolót, szelektív hulladékgyűjtő szigetet és haditechnikai parkot tudtak kialakítani. A végrehajtott feladatok között a KIR dokumentumok felülvizsgálata, a három éves átfogó célok értékelése, valamint a jogszabálygyűjtemény aktualizálása is megtörtént. Mivel a laktanya egyes épületeiben elengedhetetlenné vált a fűtéskorszerűsítés, így ezeket a munkálatokat is elkezdték a szakemberek.

1595892960
 

Mint a mb. törzsfőnök- helyettes előadásából kiderült, remélni se merték, hogy 2009-ben az úthálózat felújítása, karbantartása is megvalósul, ami mellett kivitelezni tudták a Sportcsarnok tűzi vízhálózatának bővítését, szolgálati helyiségek és teakonyhák kialakítását, a paplak tetőszerkezetének, raktárak homlokzatának felújítását is. Az idei év sikerein felbuzdulva a rövid és hosszútávú célok már egyaránt szerepelnek a laktanya környezetvédelmi programjában. Ilyen egyebek mellett a KIR folyamatos működtetése, a környezettudatos munkavégzésre történő gondolkodásmód hangsúlyozása, közlekedési utak átépítése vízelvezető árkokkal, központi gépjárműmosó és ideiglenes telephely, valamint további dohányzóhelyek létrehozása.

A fent említettek mellett szó esett arról is, hogy az 1500 főt foglalkoztató alakulat közel 500 katonát tud különböző képzésekben részesíteni. Mint Szedlárné Gáll Ibolya, a Shiva Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2007-ben először a Zrínyi Miklós Laktanyában építették ki a Környezetközpontú Irányítási Rendszert. Akkor felállítottak egy olyan szakemberekből álló csoportot, akik a laktanyán belül azóta is komolyan veszik a környezetvédelem fontosságát. A rendszer kitalálója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindaz, ami az alakulatnál az elmúlt időszakban megvalósult, csak megalapozott, tudatos tervezés és fejlesztés után jöhetett létre. Mindehhez persze elengedhetetlen volt a szemléletváltás és a környezettudatos gondolkodás is. Az alakulat azonban már három évvel ezelőtt sem az átlagos laktanyák közé tartozott.

1595892960
 

A szakember véleménye szerint, az elmúlt időszakban megvalósuló útfelújítás, csapadékvíz elvezetés, az energiamegőrzés újfajta módja és a veszélyes anyag tárolás nem, vagy csak részben következett volna be a KIR iránymutatása nélkül. Szükség volt arra is, hogy a laktanyát hét övezetre osszák és minden olyan elemet, ami környezetkárosító lehet visszaszorítsanak, esetleg a minimális szinten tartsák. 2009. november 3-án minden szabványt és követelményt figyelembe véve két auditor végzett felülvizsgálatot e területen.

Barkó Brigitta minőség- és környezetirányítási vezető auditor elismerően nyilatkozott arról, hogy az első látogatáshoz képes hihetetlen változások történtek Hódmezővásárhelyen. Míg véleménye szerint, kezdetben a legnagyobb hiányosságot a szabadtéri üzemanyag tárolása jelentette, mára – köszönhetően a belső erőfeszítéseknek – e területen élen jár a laktanya. A komoly erőfeszítés és a kemény munka eredményeként lassan a fűtéskorszerűsítés is megtörténik minden épületben. Látogatásaik alkalmával örömmel tapasztalja, hogy a KIR megváltoztatja a laktanyában dolgozók szemléletét. Olyan újabbnál újabb ötletek születnek, amelyekkel szebbé-jobbá tudják tenni környezetüket. S ahogy a szakember fogalmazott: nem titkolt céljuk, hogy a környezettudatos gondolkodásmód lassan beszivárogjon a katonák és a civil emberek mindennapjaiba is.

1595892960