Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló idők a menetgyakorlaton

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2009. november 4. 11:41

Kiváló eredményeket ért el az MH KFOR Kontingens tíztagú csapata a második „CZECON MARCH-on”, a cseh KFOR Kontingens menetgyakorlatán. Az erőpróbát az északkelet koszovói Sajkovacban állomásozó cseh békefenntartók szervezték. A magyarok erőltetett menetet diktáltak maguknak, a csapatátlag hat kilométer volt óránként.

A bázis parancsnoka rövid megnyitójában elmondta, a nemzetközi megmérettetéssel emlékeznek meg rendszerváltozásukról.

Tucatnyi nemzet csapata nevezett, néhány kivétellel ott voltak a Koszóvóban települt missziók vállalkozó kedvű katonái. A kontingens állomáshelyéről, a Villaggio Italia táborból kora reggel, háromnegyed ötkor indult a magyar, olasz és szlovén békefenntartókat szállító autóbusz. Délelőtt kilenc órakor több mint félezer fegyveres vágott neki a távnak.

A gyaloglóknak huszonhat kilométert kellett leküzdeni, hátukon a minimum tíz kilogramm súlyú zsákkal.

A magyar csapat nem bízott a véletlenben. A karabélyt, lőszert, sisakot, a repeszálló mellényt, a vizet és némi élelmiszert tartalmazó zsákok súlya a menetelők többségénél ugyanis jóval az előírt határérték fölött volt. Egy-két menetelőnél a tizenhat kilót is meghaladta. Így az erőpróbán nem csak a többi nációnál akartak gyorsabbak lenni, de önmagukkal, a vállat égető súllyal is meg kellett küzdeni.

Az indulást követően kilométeres sor kígyózott a cseh bázis kapujától, ám egy óra után kisebb-nagyobb bolyokra szakadozott a mezőny. A festői Batlavsko Jezero tó partja mellett több, mint tíz kilométeren keresztül haladt a menet. A betonút már ekkor próbára tette a térdízületeket. A szervezők figyelmesek voltak, az öt kilométerenként felállított sátrakban gyümölcsöt, meleg teát, édességet adtak a versenyzőknek. A harmadik támogató pont, azaz tizenöt kilométeres közúton megtett gyaloglás után, a hátizsákosok már a kaptatós-lejtős terepnek is örültek.

1595892961
 

A magyarok erőltetett menetet diktáltak maguknak, a csapatátlag hat kilométer volt óránként. A szintemelkedés és süllyedés nem volt több háromszáz méternél, ennek ellenére a változatos, hegyes-dombos szakaszok próbára tették a sajgó hátat, a lábizmokat.

A nagy létszámú mezőnyben nem akadt hölgy, aki megelőzte volna Nádasdiné Boros Melinda hadnagyot, aki Virágosi Zsolt zászlóssal együtt 3 óra 20 perc alatt küzdötte le a távot. A hadnagy asszony a mezőny legjobb női katonája volt. A tízedik missziós, a csapat 49 éves doyenje, 4 óra 45 perc alatt érkezett a finisbe.

A szervezők minden résztvevőt forró húslevessel frissítőkkel vártak.

Oklevelet, érmeket és kitüntetéseket adtak a második cseh menetgyakorlatot teljesítőknek, akik elégedetten állapították meg: teljesítették a feladatot, helytálltak a nemzetközi mezőnyben, legyőzték önmagukat.

1595892961