Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elengedhetetlen a repülőterek ismerete

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 17. 20:37

A Nyugati Többnemzetiségű Harccsoport felelősségi területén található reptérrel ismerkedtek az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport RSOM alegységének tagjai, akiknek elsődleges feladatuk a szükség esetén érkező KFOR tartalék erők fogadása Koszovó területén.

A KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségében lévő JLSG (Joint Logistic Support Group; Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport) állományába tartozó RSOM (Reception, Staging, Onward Movement; Fogadás, Állomásoztatás, Előremozgatás) alegység tagjai az MNBG- W (Multinational Battle Group- West; Nyugati Többnemzetiségű Harccsoport) felelősségi területén található repülőtérrel ismerkedtek április 15-én.

A JLSG állományában tartozó magyar felajánlású RSOM feladata, hogy szükség esetén a KFOR tartalék erőit fogadja Koszovó területén, biztosítsa számukra a szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint felelősségi területükön a csapatokat bevezesse a műveleti területre.
Ahhoz, hogy az csoport feladatait maradéktalanul el tudja látni, szükséges, hogy a különböző harccsoportok felelősségi területén található logisztikai képességeket megismerje és tisztában legyen azok alkalmazhatóságával.

 

Az RSOM parancsnoka, Takács Gábor alezredes teljes beosztott állományával immár második alkalommal látogatott el az MNBG- W-hez, hogy a felelősségi terület sajátosságaival ismerkedjen. Első alkalommal az MNBG- W logisztikai és személyügyi főnöke, Boczák Attila alezredes tájékoztatta az RSOM-be beosztottakat az erők fogadásának, állomásoztatásának lehetőségeiről, illetve a területen fellelhető fő közlekedési útvonalak típusairól, azok kapacitásáról.
Most, második alkalommal az állomány a Djakovica/Gjakove- ben található, olasz vezetés alatt álló KFOR tartalék repülőtérrel ismerkedett meg. A program első részeként egy előadást hallgattak meg a magyar katonák, amelyben tájékoztatást kaptak a repülőtér lehetőségeiről logisztikai – elhelyezés, ellátás, egészségügy, technikai kiszolgálás – szempontból.

Ezt követően gyakorlatban is megismerkedtek a reptér infrastrukturális hátterével és kapacitásával. Végigjárták a kifutókat, megtekintették az utasok érkezését és indulását kiszolgáló terminált, valamint azt a területet, ahol a bevetésre kerülő tartalék erőket fogadni és állomásoztatni lehet a műveleti területre történő előrevonást megelőzően.
A repülőtér elsősorban az olasz tartalék műveleti zászlóalj fogadására szolgál, de mint a KFOR második számú reptere, bármely nemzet által felajánlott műveleti tartalék fogadását képes végrehajtani. Ehhez természetesen előzetes nemzetközi megállapodások, helyi technikai egyezmények szükségeltetnek.

A mostani látogatás azért volt fontos, mert az RSOM feladatai közül az erők fogadása az első, amit végre kell, hogy hajtsanak. Ehhez elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjék a kirakóhelyek – repülőterek, kikötők – kapacitás adatait, legyenek tisztában az ott fellelhető logisztikai képességekkel, azok alkalmazásának lehetőségeivel. A helyzet konszolidálódásával egyidejűleg a JLSG és azon belül az RSOM szerepe felértékelődik, mert a KFOR erők létszámának több lépcsőben történő csökkentése fokozza a tartalék erők hadműveleti területre történő kijuttatásának fontosságát egy esetleges krízishelyzetben.

Fotó: Takács Imre őrgy.