Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea visszautasítja a feltételezéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 17. 20:36

Észak-Korea visszautasította a feltételezést szombaton, hogy bármi köze volna a március végén a Sárga-tengeren elsüllyedt dél-koreai hadihajó katasztrófájához. “Mivel Dél-Korea nem tudja megállapítani, mi okozta a hadihajó balesetét, arra használja a médiát, hogy a mi számlánkra írja az ügyet” – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Egy dél-koreai hadihajó március 26-án egy titokzatos robbanás következtében kettétört, majd elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az erősen vitatott észak-koreai tengeri határtól. A hajón 104 tengerész volt, 58-at sikerült kimenteni, legkevesebb 38-an életüket vesztették, nyolc embert még eltűntként tartanak nyilván.

Mindjárt a katasztrófa után felmerült a gyanú, hogy Észak-Koreának köze lehet a hajó elsüllyedéséhez, minthogy a térségben élők “erős tüzérségi tüzet" hallottak. Éppen ez a térség volt 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben a két Korea őrnaszádjai közötti súlyos fegyveres konfliktusok színtere, melyek következtében mindkét fél veszteségeket szenvedett élőerőben és technikában.

Pénteken a szerencsétlenség ügyében indított vizsgálat dél-koreai vezetője azt mondta, nagy valószínűséggel egy külső robbanás miatt süllyedhetett el az 1200 tonnás Cshonan korvett. Hozzátette ugyanakkor, a robbanás pontos okát még nem ismerik. Szerinte a detonáció a hajó közelében történhetett, de az is lehet, hogy valami eltalálta a hadihajót.

Li Hjun Dzsup, a Csungnam egyetem tengerészeti szakértője úgy vélekedett, hogy a hajó katasztrófáját egy torpedó vagy egy úszó akna robbanása okozhatta.