Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elérhető közelségbe kerültek a szuperkatonák?

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. február 14. 7:19

A katonák genetikai továbbfejlesztése vagy a harci robotok már nem feltétlenül a távoli jövőről alkotott képekhez tartoznak. Vajon mi az oka annak, hogy egyre gyakrabban merül fel az ember fizikai erejét növelő vagy akár helyettesítő technológiák használata?

A fejlesztések hajtóereje leginkább a fejlett országok hadseregeinél fennálló utánpótláshiány. Az amerikai hírszerzés igazgatója, John Ratcliffe a The Wall Street Journalban kijelentette, biztos abban, hogy a kínaiak használják a CRISPR/Cas9 génszerkesztési technológiát szuperkatonák létrehozására - írja a Futurism. Az igazgató szerint ennek Pekingben nincs etikai korlátja - olvasható az NBC News oldalán.

Franciaország szintén saját szuperkatona-programot jelentett be, melyben implantátumokkal és egyéb technológiai eszközökkel kísérleteznek. Florence Parly védelmi miniszter arról beszélt, hogy egyelőre nem tervezik az azonnali fejlesztését olyan implantátumoknak, melyeket a jövő katonáinak testébe lehet építeni. „De szembe kell néznünk a tényekkel, nem mindenki osztja aggályainkat és készen kell állnunk rá, tartogasson bármit is a jövő” – tette hozzá.

„Az emberiség már régóta keresi a katonák fizikai és szellemi képességeinek kiterjesztését, ezek pedig végső soron elvezethetnek ahhoz, hogy a katonák testébe teljesítményfokozó eszközöket szereljenek” – áll a fegyveres erők etikai bizottságának jelentésében. Lehetséges fejlesztések lehetnek a nagyagy kapacitását növelő implantátumok, valamint az ellenség azonosítását és a katonák állapotával kapcsolatos információk távolról történő követését segítők.

future - soldier

 Sir Nick Carter tábornok, a brit hadsereg vezérkari főnöke azt nyilatkozta, hogy a 2030-as évekre a brit hadsereg egynegyede robotokból állhat majd, amelyek a humán katonasággal együttműködve dolgozhatnak. Hozzátette: minderre azért van a leginkább szükség, mert a hadsereg emberhiánnyal küzd. Ez az európai államok többségében szintén probléma.

A Pentagon kutatóintézete 2016-os jelentésében 2050-re olyan harcteret jósol, ahol autonóm robotok és génmódosított szuperkatonák küzdenek. Az Amerikai Egyesült Államokban évtizedek óta dolgoznak különféle exoskeletonok fejlesztésén, melyek külső csontvázként megnövelik a katonák erejét, sőt, a fejlettebb változatok páncélként védik viselőjüket. Oroszországban szintén fejlesztenek exoskeletonokat. Létrehoztak egy olyan eszközt, amelyre automata géppuska is szerelhető.

Korábban itt írtunk a legújabb bemutatott páncélzatról. A jövő védőfelszerelései lehetnek a fejlesztés alatt álló nanotechnológiás repeszálló mellények és sisakok, valamint olyan mikrométer nagyságú szemcséket tartalmazó folyékony páncél, amely elektromos töltés hatására képes szilárd anyaggá válni, mindössze a másodperc ezredrésze alatt.

Az agy vizsgálata terén - amerikai kutatók által elért eredmények alapján - elérhető közelségbe kerültek olyan, korábban áltudományosnak vélt területek, mint a telepátia és az agykontroll. Elkezdték értelmezni az agyban megjelenő jeleket algoritmusok és komplex matematikai műveletek segítségével, melyeket a tudósok jelenleg képesek „olvasni”, bár dekódolni még nem tudják őket. Az ebben rejlő lehetőségek olyanok lehetnek, mint a katonák közötti hangtalan kommunikáció, például gondolatokat közvetítő számítógép segítségével, amely akár a döntéseiket is befolyásolhatja.

Címkékhaditechnika
Kapcsolódó cikkek