Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útkeresők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. február 14. 8:06

A második világháború után – egy rövid átmeneti időszakot követően – a magyar haderőt szovjet haditechnikai eszközökkel látták el. A hazánk számára átadott arzenál megegyezett azzal, amit a Vörös Hadsereg a harcok során sikeresen alkalmazott. Az 1948-ban létrejött szovjet–magyar államközi szerződés harckocsik, gyalogsági, tüzérségi, légvédelmi fegyverek, valamint repülőgépek szállításáról szólt – egyáltalában nem „baráti áron”, hanem szigorúan üzleti alapon, összességében mintegy 9,5 millió dollár értékben.

MH_2021_2_borító

A Magyar Királyi Honvédség hazai eredetű fegyverei és hadianyagai túlnyomórészt megsemmisültek vagy elvesztek a második világháborús hadműveletek során, de a mérnöki háttérbázis még rendelkezésre állt. Ennek ellenére a jól felkészült tervezőgárdának – kreativitását részben feladva – alkalmazkodnia kellett az új irányvonalhoz. A megvásárolt gyártási eljárások alapján 1950–51-ben komplett üzemeket alakítottak át a szovjet haditechnikai eszközök előállítására, emellett – mai szóval élve zöldmezős beruházással – jelentős termelőegységek építését kezdték meg.

A gyalogsági fegyverek gyártási licencét alapul véve a Lámpagyár Nemzeti Vállalat (régebben Fémáru-, Fegyver- és Gépgyár Rt.) ismétlőpuskákat és öntöltő pisztolyokat készített, 59 ezer, illetve 16 800 darabos éves kapacitással. A Danuvia Nemzeti Vállalat (régebben Danuvia Rt.) sorozatlövő kézifegyvereket, 1948M 7,62 milliméteres PPS géppisztolyokat és 7,62 milliméteres DP golyószórókat szerelt össze, évente maximum 47 ezer, illetve 6500 darabot. A diósgyőri MÁVAG (Magyar Állami Vas- és Gépgyárak) – amely ekkor a Nehézszerszámgépgyár Nemzeti Vállalat nevet viselte – tüzérségi lövegeket, a veszprémi Fémfeldolgozó Nemzeti Vállalat (régebben Magyar Lőszerművek Rt.), továbbá a Nógrád megyei Jobbágyiban, illetve a Heves megyei Sirokon emelt két új gyár pedig puska-, illetve pisztolytöltényt állított elő. Az önálló harckocsi-, páncéljármű- és repülőgépgyártás ugyanakkor megszűnt Magyarországon.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én megjelent számában!