Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élesedik a „Krokodil Kardja”, avagy az Alligator Sword 21 gyakorlat küszöbén

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 8. 14:00

Elvonulás előtti utolsó felkészítésen vett részt a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kiutazó állománya november első hetében Székesfehérváron. A NATO terminológiában „Battle Staff Training”-ként ismert kiképzés a napokon belül Németországba kitelepülő állomány feladataira fókuszált.

Battle Staff Training (17)

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a münsteri 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság vezetésével november közepétől több héten át az „Alligator Sword 21” elnevezésű, számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlaton közösen gyakorol a német 10. Páncélos Hadosztály, a Norvég Északi Dandár, valamint a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság.

Somogyi Zoltán dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság törzsfőnöke beszédében hangsúlyozta, hogy egy ilyen gyakorlat kiváló lehetőséget jelent a szervezet és az állomány számára, hiszen a parancsnokság kialakításának jelenlegi fázisában a legfontosabb a tapasztalatszerzés és tanulás.

A hadosztály-parancsnokság jövő év elejére várható, NATO haderőstruktúra elemeként való aktiválásához elengedhetetlenül szükséges, hogy a személyi állomány minél nagyobb arányban vegyen részt olyan felkészítésen, ahol többnemzeti műveletek tervezését és végrehajtását gyakorolják. A dandártábornok szerint az „Alligator Sword 21” gyakorlat másik nagy célkitűzése, hogy a parancsnokság Németországba átcsoportosított, valamint a Székesfehérváron feladatot végrehajtó állomány ugyanazt az aktuális műveleti helyzetképet lássa – ez a kapcsolat technikai oldalának biztosítása mellett a megfelelő és időszerű műveleti adattartalom feltöltését is jelenti.

Battle Staff Training (5)

A kétnapos felkészítés a gyakorló állomány egyéni és törzs-felkészítése több hónapos folyamatának záróakkordja volt.

Az elméleti előadások során ismertették a gyakorlat szcenáriója alapján megtervezett művelettel kapcsolatosan rendelkezésre álló legfrissebb információkat, valamint térkép segítségével a műveleti parancs tartalma alapján részletesen begyakorolták a művelet végrehajtását is. A hadosztály-törzs személyi állománya mellett kiemelt szerepet kap az operátori állomány, akik a Wildfleckenben települt German Army Warfighting Simulation Centre által használt, a gyakorlatot támogató „KORA” szimulációs rendszerben végzik feladataikat.

A hadosztály-parancsnokság Infokommunikációs Főnöksége technikai demonstráció keretében részletesen bemutatta a HQ MND-C számára biztosított, a Magyar Honvédség tábori vezetési rendszerét, a telepíthető infokommunikációs rendszer statikus és települő aktív elemeit, valamint a „Federated mission network” NATO program alapján meghatározott hálózati alap- és funkcionális területi szolgáltatásokat.

Battle Staff Training (11)

A prezentáció során kiemelt figyelmet kapott a HM EI Zrt. által a Magyar Honvédség hadműveleti követelményei alapján fejlesztett, a harcászati-hadműveleti szinten a vezetés-irányítást (C2) támogató keretszoftver, a „HUNTACCIS”, amelynek támogatásával a parancsnokság NATO követelményeknek megfelelően képes kiterjeszteni az infokommunikációs hálózatát a vezetés-irányítási rendszer elemein túl a manőverdandárok és azok harci támogató- és harci kiszolgáló alegységei felé is.

A kiutazók elvonulás előtti szemléje után még a héten megindulnak Németországba, újabb megmérettetésük helyszínére.