Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi hét kezdődött az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyamon

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 8. 14:21

Kilencedik alkalommal rendezik meg az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam (ÖVAT) nemzetközi hetét Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A rendezvény megnyitóját november 8-án, hétfőn tartották.

Osszhaderonemi_vezeto_altiszti_tanfolyam_megnyito_20211108_06 copy

Az új altisztképzési forma legmagasabb szintű tanfolyamát dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyitotta meg. Mint elmondta: szakmai felkészítésük célja olyan tudás biztosítása, amelynek birtokában képesek lesznek a parancsnokaik támogatására, az altiszti és a legénységi állomány tevékenységének szervezésére, irányítására. Hozzátette: ezért is nagyon fontos a tanfolyamon elsajátított tudás.

Az altábornagy végezetül bátorította a megjelenteket, hogy a nemzetközi tanfolyam alatt osszák meg egymással tapasztalataikat, mert azokból sokat lehet tanulni a jövőre nézve.

Osszhaderonemi_vezeto_altiszti_tanfolyam_megnyito_20211108_08 copy

Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa érdeklődésünkre elmondta: az ÖVAT-on résztvevő hallgatóknak a nemzetközi héten lehetőségük van hazai, illetve nemzetközi előadásokon arról tanulni, hogy más parancsnokságoknál, más országoknál hogyan tevékenykednek az altisztek és milyen feladataik vannak.

„Az ÖVAT célja egy ismeretanyag átadása. A tanfolyamon résztvevők lesznek valamikor a Magyar Honvédség különböző szintjein a vezetői altisztek, így őket próbáljuk kimozdítani a mindennapi komfortzónájukból, hogy ne csak a mikró, hanem a makró környezetüket is lássák. Például azt, hogy befolyásol bennünket a NATO, illetve mi milyen hatással vagyunk a NATO-ra” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.

Megtudtuk, az ÖVAT négy modulból áll. „Kommunikációs, vezetőelméleti, általános és hadműveleti modulból áll, amelynek végén egy szakdolgozattal egybekötött vizsgát tesznek a hallgatók” – ismertette Kaszab Zoltán főtörzszászlós.

Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam szeptemberben kezdődött és január végéig tart.