Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészet, szakharcászat, menetgyakorlat

Szöveg: Dobrainé Zám Krisztina őrnagy | Fotó: a szerző felvételei, Pintér Tímea százados |  2023. június 19. 8:31

Többek között éleslövészetet, tűzoltást és járőr típusú menetgyakorlatot is végrehajtott az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 143 fős állománya a harmadszor megtartott tábori kihelyezési héten.

tűzoltás2

A tábor megkezdésekor az első és legfontosabb ismereteket, a munka-, tűz- és környezetvédelmi rendszabályokat mélyítették el, majd a tábor kiépítését követően az állomány megszervezte az őrzés védelmet, az alapvető rendszabályok ismertetése után pedig felfrissítették híradó alapismereteiket, különös tekintettel a rádióforgalmazás szabályaira. A hét folyamán aztán a katonák a közös reggeli sportolást követően fejlesztették képességeiket a szakharcászat, az ellenőrző áteresztő pont létesítése és alkalmazása, az egészségügyi-, rögtönzött robbanószerkezetek (C-IED) alapismeretek és az ABV védelem területén is. A fegyverkarbantartás és az éleslövészet mellett a hét egyik fontos feladataként az állomány tíz kilométeres járőr típusú menetgyakorlatot is teljesített. Ennek során terepen történő tájékozódásban, harctéri sebesült ellátásában, és rögtönzött robbanószerkezetek elleni gyors reagálásában is bizonyíthatták tudásukat.

A tábori hét – aminek egyes mozzanatait Berek Zsolt főtörzszászlós, az MH Légierő Parancsnokság vezénylő zászlósa is megtekintette – közös szalonnasütéssel zárult.