Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küzdősportrék: Gálos Roland szakaszvezető

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Gálos Roland archívuma |  2023. június 19. 7:22

Ifjúsági Európa-bajnok, valamint többszörös magyar bajnok ökölvívó, gyerekkori álma pedig az olimpiai bajnoki és a profi világbajnoki cím. Gálos Roland szakaszvezetővel, a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjával beszélgettünk.

IMG-3bf4379c23e3045faad91256d09c81fc-V

Nálunk ez családi hagyomány, hiszen nagypapám, édesapám és két testvérem is versenyszerűen sportolt. Édesapám, Gálos Tamás 1981-1984-ig a Kiskunfélegyházi Honvédnál foglalkozott az ökölvívással, de sajnos egy baleset miatt abba kellett hagynia. Az ökölvívás szeretetét is tőle kaptuk, hét éves voltam, amikor levitt az edzőterembe, ahol az egészséges önbizalmon kívül alázatot és fegyelmet tanultam – emlékezett Gálos Roland, aki 2020. március 16-át tartja az eddigi legfontosabb mérföldkőnek a pályafutásában, hiszen ekkor szerezte meg a magyar ökölvívó csapat első olimpiai kvótáját, Londonban.

Elmondása szerint a legemlékezetesebb mérkőzése szintén az európai kvalifikációs tornához kapcsolódik, amikor is egy szenzációs összecsapáson a negyeddöntőben búcsúztatta az Európa-bajnok és kétszeres Vb-bronzérmes angol Peter McGrail-t.

_5D_7245

Mivel a Magyar Honvédség és a katonai szolgálat mindig is érdekelte, ezért választotta érettségi tantárgyként a katonai alapismeretek tantárgyat a bajai Bereczki Máté Szakközépiskolában, majd ebből az indíttatásból a közelmúltban csatlakozott az MH Sportszázadhoz. Úgy véli, a küzdősport gyakorlása meghatározó a katonai és a civil életben egyaránt.

Mint fogalmazott: az ökölvívás megtanít az alázatra, a fegyelemre, önbizalmat, egy jó mozgásformát, magas szintű álló és koncentrációs készséget nyújt a gyerekek számára – hangsúlyozta a sportoló, aki kérdésünkre hozzátette azt is: sportpályafutása után katonaként tervezi a karrierjét, de jelenleg a legfőbb célja, hogy kijusson a 2024-es olimpiára.

Kapcsolódó cikkek