Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A katonaság az egészséges életmódról is szól!”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. június 18. 17:37

A Magyar Honvédség harmincöt katonája is megmérettette magát a VII. Decathlon Élménypróba és Családi Napon, amelyet Nyíregyházán, az Erdei tornapályán, június 18-án, vasárnap rendeztek meg. A versenyen könnyített menetfelszerelésben huszonegy lövész, nyolc felderítő, két egészségügyi katona és két katonasportoló teljesítette a távot.

„Katonasportolóként úgy gondolom, hogy rendkívül lényeges az egészséges életmód, a sportos megjelenés bemutatása. Nagyon fontosnak tartom, hogy jelen legyünk különböző sporteseményeken, ezért volt szívügyem, hogy ide is eljöjjünk” – mondta portálunk kérdésére Simon Sarolta szakaszvezető, Európa-bajnoki egyéni bronzérmes öttusázó, az MH Sportszázad katonája. A 2024. évi nyári párizsi olimpiai játékokra történő kvalifikálásáért küzdő sportoló hozzátette: az ilyen rendezvények jó alkalmat adnak arra, hogy a Magyar Honvédség megmutassa értékeit a fiataloknak.

„Úgy veszem észre, hogy sokakat érdekel a katonai életpálya: számtalan kisgyermek, fiatal jött ide, a toborzói sátorhoz már az elmúlt fél órában is. Éppen ezért az a véleményem, hogy a toborzás szempontjából pozitív, ha kitelepülünk az ilyen rendezvényekre” – értékelt a szakaszvezető.

Kertész József őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője szerint is elengedhetetlen a nagyobb látogatottságú rendezvényeken bemutatni a sport és a honvédelem célkitűzéseit.

2023.06.18_nyiregyhaza_sportverseny 20

„Magatartásukkal, kiképzettségükkel, életmódjukkal a honvédek valóban hozzájárulnak a toborzás sikeréhez” – fogalmazott Kertész József őrnagy. Emlékeztetett arra is: eddig sem tétlenkedtek a Magyar Honvédség toborzói, de a következő időszakban megpróbálnak még intenzívebben jelen lenni a különböző médiafelületeken, például az olyan országos rendezvényeken való részvétellel, mint amilyen a sportáruházlánc mostani tömegsportnapja. A Magyar Honvédség toborzói a vasárnapi eseményre komplett toborzó ponttal települtek ki: ki lehetett próbálni a legújabb VR-szemüvegeket és elhozták a CZ Bren fegyvercsalád egy-egy példányát is. A katona egészségügy iránt fogékonyak egy katonai mentőjárművet is megtekinthettek a zöldövezeti környezetben.

Sok érdeklődő lépett oda a katonákhoz és a katonasportolókhoz is, akik örömmel beszéltek hivatásukról és elhivatottságukról és közös fotót is készítették azokkal, akik személyes vizuális emlékkel kívántak hazatérni. Az MH Sportszázad képviseletében Simon Sarolta mellett Alekszejev Tamara szakaszvezető, világ- és Európa-bajnok öttusázó is csatlakozott a dinamikus, sokakat megmozgató tízperces bemelegítéshez Juharos Gábor nyíregyházi testnevelő, triatlonistához a színpadon.

A komplex átmozgatás után kezdődő nyitórajton először a Magyar Honvédség harmincöt katonája mutathatta meg rátermettségét a könnyített menetfelszerelésben: az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, az MH Egészségügyi Központ és az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár honvédei, valamint a két katonasportoló is teljesítette az öt kilométeres, huszonhárom akadállyal - többek között kötélhúzással, ládahúzással, kúszófolyósóval, mászással és egyéb összetett feladatokkal - nehezített versenytávot.

2023.06.18_nyiregyhaza_sportverseny 18

A dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese fővédnökségében megrendezett VII. Decathlon Élménypróbára és Családi Napra mintegy hétszáz nevezés érkezett, a csapatokat ötperces szünetekkel indították a szervezők.

Helebrandt Máté háromszoros olimpikon távgyalogló, portálunk kérdésére a sport és a hivatás megmutatásának jelentőségéről beszélt. „Nagyon jó látni, hogy milyen sokakat megmozgat egy ilyen hétvégi rendezvény, ahol családok és barátok egymást tudják motiválni ebben a kellemes, erdei környezetben. Igaz, a mozgást a hétköznapokban sem lehet elhanyagolni, ezt pedig akár a versenyszámban megmérkőző katonák jelenléte és példaértékű állóképessége is bizonyítja” – állapította meg a nyíregyházi gyalogló atléta.

Az élménypróbát teljesítő versenyzők nem csak lelkes tapsban részesültek, magyar gyártmányú frissítőket és egyedi fémérmet is kaptak a sóstói erdőben. Az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság szervezői is kitelepültek a helyszínre, ahol számos programmal és játékkal várták a futó, gyalogló, ugró, dobó vagy lökő sportágak kedvelőit.