Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérükben van a harc

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. január 2. 7:12

A tavaly novemberben megrendezett TEK Budo és Küzdősport Gálán az MH Katonai Rendészeti Központ két katonája, Sáfrány Donát szakaszvezető és Kővári Rita őrvezető előkelő helyezést ért el. A KüzdőSportrék című sorozatunk mostani részében velük beszélgettünk.

1596042965

„Tizenhárom évesen kezdtem el sporttal foglalkozni, először kézilabdáztam, majd küzdősportokra váltottam. Legelőször egy román mestertől Hun-Gar kung fut tanultam – amelyben országos bajnok is voltam – majd miután elkerültem Debrecenbe tanulni, képbe jött a thai boksz" – emlékezett vissza a kezdetekre Donát. Hozzátette: az edzés mindig az élete része volt, hiszen megkapta tőle azokat az értékeket, amelyek a mindennapjaiban állandóan segítségére voltak, a kitartást, önbizalmat és az önfegyelmet.

1596042966
„Mikor sorállományú katona voltam Orosházán, volt egy katonatársam, aki karatézott. Ő levitt magával edzésre és ott egy életre elköteleztem magam a karate mellett" – jegyezte meg a szakaszvezető, aki immár négy éve a sensei Kalmár Árpád vezette Stabilitás Sport Promotion versenyzője.

„Maximalista vagyok a felkészülések során is. Minden nap edzünk itt Ritával (Kővári Rita őrvezetővel. A szerk.) a Petőfi laktanyában. Ahhoz, hogy nyugodtan lépjek a tatamira, megfelelő állóképességgel kell rendelkeznem. Ezért a napi edzések mellett edzőtáborokban is részt veszek, ahol a napi három-négy edzés során sokat küzdünk, hogy szokjuk az ütéseket és a rúgásokat, valamint hogy tüdővel bírjuk a küzdelmet" – mondta a felkészülésről Sáfrány Donát szakaszvezető.

A szentendrei Kinizsi Kupán első, az idei TEK Gálán második, valamint a tavalyi DreamCup World karate bajnokságon negyedik helyezést elért karatéka magabiztosan tekint a 2018-as esztendőre is. „Ismét lesznek csapatversenyek, országos kyoversenyek, DreamCup World 2018 és TEK Gála. Ez a négy fő célom az idei évre nézve" – foglalta össze terveit a szakaszvezető. Mint fogalmazott: „akinek vérében van a harc és a küzdőszellem, az úgyis megtalálja a helyes utat."

1596042966

A 23 éves Kővári Rita őrvezető ötévesen került kapcsolatba a sportos életmóddal, amikor édesanyja levitte ritmikus sportgimnasztikára. Ezt követően, tízévesen a fitneszre váltott, amely a későbbiekben, a küzdősportokban is a hasznára vált. „Nagyon szerettem csinálni, nagyon motivált voltam és nagy önfegyelmet adott" – mondta az őrvezető, aki később mégis a küzdelem felé vette az irányt.
„Nagypapám, Riba József középsúlyú ökölvívó bajnok volt, édesapám szintén ökölvívással foglalkozott, bátyám pedig dzsúdózott, én pedig felnéztem rájuk. A küzdősport mindig nagyon érdekelt, így amikor elkezdtem a gimnáziumot, akkor mentem le az első thai boksz edzésemre. Nagy hatással volt rám Gina Carano amerikai színésznő, fitnesz-modell és harcművész, akit példaképemnek tekintettem" – idézte fel a kezdeteket Kővári Rita.

1596042966
Hozzátette: „az edzőm, Hortobágyi Gábor nagyon lelkiismeretesen foglalkozott velünk, nagyon jó alapokat kaptunk. Tőle tanultam meg a küzdősportokban meghatározó stabilitást, az alapütéseket, rúgásokat, amelyre a későbbiekben is tudtam építkezni. Közben akrobatika edző lettem, így sajnos kimaradt pár évem a thai bokszból. Természetesen ez az időszak sem volt hiábavaló, hiszen az akrobatikából hozott mozgékonyságot, hajlékonyságot a küzdősportban is tudom hasznosítani."

Kővári Rita lassan két éve szolgál az MH Katonai Rendészeti Központnál, elmondása szerint célirányosan ehhez az alakulathoz szeretett volna kerülni. Jelenlegi klubja a többszörös bajnok Droppán Attila vezette Droppán Team, amelynek tagjaként, a ThayWonDo elnevezésű támadó jellegű küzdősport mellett kötelezte el magát.
A ThayWonDo az ökölvívás, karate és dzsúdo technikák ötvözetéből kialakított támadó jellegű küzdősport. „Az edzések nagyon kemények, brutálisak, sajátos és kiszámíthatatlan technikákat tartalmaz ezért is tetszik annyira" – tette hozzá. 

És hogy mit tartogat a jövő? „A 2018-as évet illetően nagyon bizakodó vagyok és szeretnék jó eredményeket elérni. A tavalyi TEK Gálán sajnos nem indulhattam K1 szabályrendszerben pedig nagyon készültem rá. A szabályrendszer, amelyben végül tatamira léptem kissé furcsa volt számomra, hiszen más mozgásrendszert igényel, valamint nem engedi a fejre irányuló ütéseket sem" – jegyezte meg az őrvezető, aki szerint a küzdősport gyakorlása meghatározó a katonai és a civil életben egyaránt. Mint mondta: gyermekkorban és fiatalkorban már megmutatkoznak a sport jótékony hatásai, hiszen kitartásra, állóképességre és higgadtságra nevel, egy katona életében viszont a mindennapok építőkövévé kell válnia.

1596042967

(KüzdőSportrék című sorozatunk többi részét ide kattintva olvashatják el!)


Fotó: Markovits Szilvia őrmester és magánarchívum