Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentés akár a harctéren is

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. november 9. 12:14

Sok életet mentettek már meg eddig is az „előretolt sebészek”, akiknek egyre több dolga akad az afganisztáni PRT táborban: ők látják el elsőként a sérülteket az ideiglenes kórházakban, a sátrakban a hadszíntéren. Feladatuk, hogy életmentő műtéteket hajtsanak végre, ha kell, harctéri körülmények között.

A legtöbb esetben olyan helyen dolgoznak, ahol nem biztosított az orvosi ellátás rövid időn belül. Ha sérültek érkeznek, akkor először ők kezelik a sebeiket. Az életveszélyesekkel kezdik, hogy túléljék azt az időszakot, amíg valamilyen úton kórházba nem szállítják őket. Mivel katonákról van szó, ezért felkészítették őket arra is, hogy több sebesültet is lássanak el egyszerre.

A statisztika szerint amennyiben a sérültek nem kapnak időben orvosi segítséget, a halálozási arány akár a tizenkét százalékot is elérheti. Azért hozták létre ezt a csoportot, mert ez a szám -megfelelő orvosi beavatkozással – 1,7 százalékra csökkenthető, amint azt az elmúlt időkben is bizonyították. Sajnos, a biztonsági helyzet romlásával egyre gyakrabban hoznak sérülteket a PRT táborába. Legtöbbször az ANP (Afgán Nemzeti Rendőrség) és az ANA (Afgán Nemzeti Hadsereg) tagjait kell ellátni, de sajnos hoztak már be német, amerikai és magyar sérült katonát is a táborba. A leggyakoribbak az égések, repeszsérülések, lőtt sebek vagy éppen belső sérülések, ugyanakkor mindegyik sürgős beavatkozást kíván. A táborba beszállítottakat ők látják el először, aztán a stabilizálás után a lehető leggyorsabban kórházba küldik őket.

A hadműveleti területre jellemző, hogy magas az improvizált robbanó-szerkezetekkel (IED) elkövetett támadások aránya.

Az amerikai Jason M. Seery orvos őrnagy, az előretolt sebészcsoport vezetője azt mondta: mielőtt Afganisztánba jöttek, emberei 99,999 százalékban felkészültek a feladatra. A legjobb kiképzéssel és a legjobb felszereléssel rendelkeznek, tehát mindent megtesznek azért, hogy végrehajtsák kötelességüket és életeket mentsenek meg addig, amíg Afganisztánban vannak.

Az 541 FST (Forward Surgical Team – Előretolt Sebész Csoport) több mint 60 éves múltra tekint vissza, az egységet először 1945-ben aktiválták. Első nagy megmérettetésük a vietnámi háború volt, ahová 1967-ben vezényelték őket. Ezután hosszú pihenő következett, majd 2006. március 16- án újra életre hívták a csapatot Fort Braggben, Észak-Karolinában. Afganisztánban 2006 és 2008 között tizenöt hónapot szolgált húsz katonájuk. A csapat egyik fele tíz fővel Qalat-ban, a másik fele Orgun-E-ben dolgozott. Camp Pannóniába idén március 25-én érkeztek. Megismerték a magyar és monte-negrói bajtársakat, sokat dolgoztak együtt a magyar egészségügyi katonákkal. A két csapat mostanra teljes összhangban dolgozik. Mivel képességeik és lehetőségeik eltérnek, ezért jól kiegészítik egymást.