Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Még vannak parázsló gócok a felszín alatt”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 9. 13:55

November 9-én búcsúztatták el azokat a katonákat, akik egyéni beosztásokban teljesítenek majd szolgálatot a Nyugat-Balkánon. A negyvenhét kiutazótól Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka köszönt el.

Székesfehérváron, az MH ÖHP központi épületében az elöljáró fogadását és a Himnusz eléneklését követően ismertetésre kerültek a beosztási parancsok. A misszióba utazó katonáktól Kovács József vezérőrnagy köszönt el.

Bevezetőjében hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a média figyelmének középpontjában Afganisztán van, a magyarok szempontjából a balkáni helyzet a térség közelsége miatt igen fontos.

1595909738
„Amikor átveszik a beosztásukat, tudják azt, hogy kint tartózkodásuk egész ideje alatt Magyarországot képviselik. Elődeik nagyon jó hírnevet szereztek hazánknak és a Magyar Honvédségnek, ezért ezt a hírnevet nem szabad lerontani, csak öregbíteni lehet", fogalmazott a tábornok, és hangsúlyozta: a kiutazóknak jó munkakapcsolatokat kell kialakítaniuk a többi ország katonájával, mert ez a jövőben a szövetségen belül a honvédségnek profitálhat.
Külön kérte az egyéni beosztásba indulókat, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a magyar érdekek képviseletére ott, ahol magyar alakulatok állomásoznak.

„Az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetése bízik abban, hogy önök is problémamentesen fogják teljesíteni kötelezettségeiket, és épen, egészségesen fognak hazajönni. Legyenek tisztában azzal, hogy itt is vannak még veszélyek. Annak ellenére, hogy látszólag rendezett állapotok közé fognak érkezni, a felszín alatt még ott vannak a parázsló gócok", hívta fel a megjelentek figyelmét Kovács József vezérőrnagy.

A tábornok azt kérte a katonáktól, hogy tartsanak rendszeres kapcsolatot az itthon maradottakkal, hiszen családjaikra plusz terhek szakadnak, és

1595909738
napjainkra már minden feltétel adott a rendszeres kapcsolattartásra. „Ha mégis probléma adódna, lehetőség van a hazautazásra és ezzel a helyzet rendezésére, de tudják azt is: itthon maradt társaikra is mindig számíthatnak", szögezte le
Kovács vezérőrnagy. Az MH ÖHP parancsnoka elmondta még, hogy megkezdődött a Magyar Honvédségen belül a humán szervezetek felállítása, és ebben a szervezetben meghatározó szerepe lesz a családtámogató szolgálatnak. A szervezet jelenleg még gyerekcipőben jár, de lehetőségeit már igénybe lehet venni.

A parancsnok végezetül azt kérte a kiutazóktól, hogy szerezzenek a katonai szolgálat területén minél több tapasztalatot, amivel majd visszaérkezésüket követően segíthetik a Magyar Honvédség előtt álló korszerűsítési feladatok végrehajtását. Ezt követően minden kiutazónak jó munkát és erőben, egészségben történő hazaérkezést kívánt.

Fotó: a szerző felvételei