Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Életünket és vérünket…”

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. március 5. 12:02

A Mária Teréziának szóló nemesi felajánlás közismert idézetét ha nem is szó szerint, de komolyan vette ezt az a 125 katona és közalkalmazott, akik a héten részt vettek a MH Központi Kiképző Bázison és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolán szervezett véradáson.

A két katonai intézmény szorosan együttműködik a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével, ezért évente több lehetőség is adódik arra, hogy az állomány segítse a vérbank feltöltését.
A segítségnyújtás mellett azonban más motivációs tényezők is szerepet játszottak abban, hogy a donorok összesen több mint 56 liter vérrel járultak hozzá a véradás sikerességéhez.

Sokan például úgy érzik, jót tesz egészségi állapotuknak, azonban az sem elhanyagolható szempont, hogy minden véradó 2 nap szabadságra jogosult. A bázis orvosi rendelőjének asszisztense elmondta, hogy a jelentkezők többsége számára természetes, kockázatmentes egészségügyi beavatkozás a vérvétel.

Ennek ellenére minden véradáson előfordulnak múló rosszullétek, ezek többsége azonban megelőzhető a dohányzás átmeneti mellőzésével, sok folyadékpótlással és megfelelő mennyiségű táplálék bevitelével.

A Vöröskereszt rendezvényén a szervezők köszönetet mondtak a szentendrei katonai szervezetek vezetőinek, hogy lehetővé tették és feltételeket teremtettek a sikeres véradáshoz, a donoroknak pedig azért, mert- ha életüket nem is-, de vérüket adták embertársaik megsegítésére.

1595884542
 

Címkékjog