Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömböl László Ausztriában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 5. 13:46

A külföldi katonai missziókban szerzett tapasztalatok és a kétoldalú katonai együttműködés lehetőségei szerepeltek terítéken azon a látogatáson, amelyet Tömböl László vezérkari főnök tett Ausztriában.

Tömböl László mérnök vezérezredes útját összegezve elmondta, hogy osztrák partnere, Edmund Entacher vezérezredes elsősorban azokat a tanulságokat osztotta meg vele, amelyeket az alpesi ország hadserege korábban az EUFOR, március közepétől pedig az ENSZ-békefenntartók csádi küldetésének előkészítésében és végrehajtásában halmozott fel.

A honvéd vezérkar főnöke a magyar katonák afganisztáni tevékenységéről adott részletes tájékoztatást.

A kétoldalú kapcsolatok témakörén belül szó esett az oktatási és a kiképzési együttműködésről, a bővítési elképzelésekről. Felvetődött egyebek között radarinformációk cseréje és a geoinformációs szolgálatok közötti kooperáció. A felkészítés területén érintették egyrészt magyar egységek magashegyi kiképzésének lehetőségét Ausztriában, másrészt pedig közös csapatgyakorlatok megtartását Magyarországon.

A magyar vezérkari főnök beszámolt a zeltwegi bázison tett látogatásáról, ahol az Eurofighter vadászgépek telepítéséről, rendszerbeállításáról és a személyzet kiképzéséről tartottak számára informatív tájékoztatást.

A vezérezredes közlése szerint mindkét részről úgy ítélik meg, hogy a két ország katonai kapcsolatai kölcsönösen hasznosak. Ugyanakkor szükség volna olyan mechanizmus kialakítása, amely gördülékenyebbé és hatékonyabbá tudná tenni az együttműködést.