Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszállt a sas

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 5. 11:57

Sikeresen tesztelték a Boeing és leányvállalata az Insitu által közösen kifejlesztett, nagy megbízhatóságú, teljesen automata ScanEagle robotrepülőgépet.

A hajóról indított próbarepülést a szingapúri haditengerészet segédletével végezték el, egy partra-szállító hajó, illetve egy fregatt részvételével. A ScanEagle-t felszerelték elektro-optikai és infravörös kamerákkal is, melyket nappali és éjszakai repülések során is kipróbáltak.

A próbarepülést sikeresnek könyvelték el, hiszen a ScanEagle UAS (Unmanned Aircraft System) könnyedén végrehajtotta a felszállási és leszállási manővereket, továbbá az irányító felszerelések és hardver-eszközök is kiválóan bizonyítottak. A tesztelés alapján a Boeing illetékesei bizakodóan nyilatkoztak, így a szingapúri haditengerészetnek is reális esélye van egy hajóról felszálló robotrepülőgép flotta létrehozására. Ezek az UAS rendszerek kiválóan alkalmazhatóak különböző feladatkörökre, például járőrözésre és felderítésre.

A Boeing Defence Australia biztosította a teljes ScanEagle rendszert, a hozzá tartozó földi irányító egységgel, a kommunikációs eszközökkel, az indítószerkezettel és a SkyHook rendszerrel együtt. A Boeing Insitu csapata pedig a helyszínen követte nyomon a próbarepüléseket. A ScanEagle UAS-t már sokféle tengerészeti platformon alkalmazták, legtöbbször az amerikai hadihajókról, de a brit haditengerészet Type 23 fregattján is látható volt.

A Boeing Defence Australia 2006 decembere óta működteti a ScanEagle-t, ami azóta már 16.000 repülési órát gyűjtött össze.