Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták az egyik ruandai főbűnöst

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 7. 6:03

Elfogták az ugandai fővárosban, Kampalában kedden a tizenöt évvel ezelőtti ruandai népirtás egyik feltételezett felelősét. Idelphonse Nizeyimana egykori titkosszolgálati vezetőt a hatóságok közlése szerint akkor fogták el, amikor hamis papírokkal útban volt a kenyai főváros, Nairobi felé.

Az információt egy ruandai diplomata is megerősítette országa kampalai nagykövetségén. Hírek szerint már el is repültek vele a tanzániai Arushába: ott működik a ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszék, amely eljár a háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak ügyében.

Nizeyimana egészen “előkelő" helyen állt a törvényszék tizenkét nevet tartalmazó körözési listáján. A vád szerint nagyszámú tuszi lakos, köztük Rosali Gicanda tuszi királynő megölését szervezte meg az 1994-es ruandai polgárháború idején.

A népirtásban mindössze száz nap alatt legkevesebb 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le radikális hutu milíciák. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt tűzött ki Nizeyimana fejére. Úgy tudni, a még körözöttek többsége a Kongói Demokratikus Köztársaságban bujkál.

Címkékvizsga