Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogták az utolsó körözött szerb háborús bűnöst!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 20. 12:51

Boris Tadic szerb elnök hivatalosan bejelentette, hogy július 20-án, szerda reggel elfogták Goran Hadzic háborús bűnökkel vádolt egykori horvátországi szerb vezetőt.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt, hét éve körözés alatt álló egykori szerb politikust reggel fél kilenc előtt néhány perccel tartóztatták le Belgrádtól száz kilométernyire északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben.

„Szerbia ezzel lezárta a hágai törvényszékkel való együttműködés legnehezebb fejezetét" – jelentette ki Boris Tadic rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb fővárosban. „Ez erkölcsi kötelességünk volt" – mondta, és „abszolút valótlannak" nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint a szerb vezetés tudta, hol rejtőzik a hágai szökevény.

Az EU üdvözli az utolsó szerb háborús bűnös elfogását

Üdvözölték szerdán az Európai Unió központi szerveinek vezetői, hogy elfogták Goran Hadzic háborús bűnökkel vádolt egykori horvátországi szerb vezetőt, az utolsó körözött szerb háborús bűnöst.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, valamint Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben kiadott közös közleményükben úgy vélték, a nemzetközi igazságszolgáltatás és Szerbia európai integrációja szempontjából egyaránt kulcsfontosságú lépésről van szó.

Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető elfogásával együtt a mostani letartóztatás pozitív jel Szerbia szomszédjai számára is – vélték az uniós vezetők.