Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogtak egy feltételezett gerillaparancsnokot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 19. 18:53

Peruban elfogták a Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezet egyik feltételezett parancsnokát – jelentette be hétfőn Limában a perui rendőrség. Teodoro Penadillo Carmen – mozgalmi nevén „Rayo elvtárs” – a hatóságok szerint a szervezet Huallaga tartománybeli parancsnoka volt korábban, de már több hónapja Limában tartózkodott azért, hogy a börtönből kiengedett terroristákat ismét rávegye a fegyveres harcra.

A perui rendőrség terrorellenes igazgatóságának (Dircote) ügynökei Lima San Juan de Miraflores negyedében fogták el hétfőn a Fényes Ösvény parancsnokát, aki a titkosszolgálati jelentések szerint már a főváros elhagyására készült. Penadillo Carment a hétfőn Limában tartott sajtóértekezleten mutatták be az újságíróknak, Miguel Hidalgo rendőrfőkapitány és Fernando Barrios belügyminiszter jelenlétében.

Néhány nappal korábban, október 13-án a Fényes Ösvény egy másik parancsnoka – Edgar Mejía Asencio (Izula) – került rendőrkézre Huallagában: letartóztatásakor két másik feltételezett gerillát lelőttek a Dircote ügynökei. A sikeres akció nyomán Alan García perui elnök külön sajtónyilatkozatot tett, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség mind közelebb kerül a „Artemio elvtárs", a Fényes Ösvény vezetője elfogásához, aki már csak egyedül van szabadlábon a „történelmi gerillavezérek" közül, s Alto Huallaga völgyében – az ország középső és északkeleti részén – tevékenykedik embereivel.

A Fényes Ösvény maoista gerillái több tízezer – egyes források szerint 70 ezer – ember haláláért felelősek, elsősorban a kilencvenes években elkövetett akcióik nyomán. Az ezredfordulóra a gerillahadsereg gyakorlatilag összeomlott, egyes tagjai azonban továbbra is aktívak, főleg az ország kokaintermelő vidékein, miután szövetségre léptek a kábítószer-maffiával, sőt egyes szakértők szerint saját drogkartellt hoztak létre.

Címkékgyakorlat