Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztották az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 6. 5:42

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elhalasztották az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatát, amely vasárnap kezdődött volna el a Sárga-tengeren. A dél-koreai vezérkar szóvivője közölte, hogy a Malu tájfun közeledése miatt meghatározatlan időre halasztják el az öt napra tervezett gyakorlatozást. A hadgyakorlat nem marad el, annak új időpontját hamarosan bejelentik.

Ez a gyakorlat is része annak a manőversorozatnak, amelyet egy dél-koreai hadihajó március végi elsüllyesztése miatt kezdeményeztek. A Cshonan korvettet egy nemzetközi vizsgálóbizottság megállapítása szerint Észak-Korea süllyesztette el. Phenjan viszont tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához – amelyben a déli haditengerészet 46 tagja vesztette életét -, és provokációnak minősíti a Koreai-félsziget térségében végrehajtott amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat.

Dél-koreai katonai források tájékoztatása szerint a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják majd, beleértve ebbe az észak-koreai tengeralattjárók felderítését és megsemmisítését.

Mintegy 1700 amerikai és dél-koreai vesz részt a gyakorlatokon, amelyek jelentőségüket tekintve csekélyebbek az augusztus közepén rendezetteknél. Az akkoriakra 30 ezer amerikai és 56 ezer dél-koreai katonát vezényeltek.

A tájfun várhatóan kedd este éri el a Koreai-félsziget környékét, erős szelek kíséretében.