Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatnál jártak a székesfehérvári kadétok

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. június 12. 15:40

Kihelyezett gyakorlati órákat tartanak a székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétképzésben részt vevő diákjai számára az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában.

_CSL8122

A fiatal kadétok havonta egyszer különböző foglalkozásokon vesznek részt az alakulatnál. Kiképzőik a tanév során az intézménybe jártak ki, azonban most ,,fordult a kocka” és a nyár folyamán a kadétok ismerkednek a laktanyai körülményekkel.

„Próbáltuk élménydúsra kialakítani az egyes mozzanatokat. Fontos a gyakorlati tudásháttér, mert, ha a fiatalok ezt a pályát választják és altiszti, tiszti képzésben folytatják tanulmányaikat, az itt elsajátított tudással kellő rálátással rendelkeznek majd a különböző területekre” – nyilatkozta Vass László főtörzsőrmester a tízfős kadétállomány feladatairól.

Harcmezőn ténykedés, terepen való mozgásmódok, tűzpárban való mozgás, fegyvertartás, majd szituációs lövészet. Ezekben mutathatták meg gyakorlatiasságukat, reagáló képességüket a könnyített fegyverekkel (airsoft) felszerelt ifjú ,,harcosok”. A kadétok a nap folyamán különböző járőrözési alakzatokat is felvettek, gyakorolva az ezekben való ténykedést.

Ugyanígy, az ellenerővel történő találkozás, az ellenfél leküzdése is terítékre került, de azt is többször átismételték, mikor szükséges visszavonulni biztonságos területre. A kiképző katonák az élménydúsabb foglalkozások érdekében BTR-80 típusú harcjármű foglalkozási elemet is beépítettek a gyakorlatsorba, így a fiatalok még inkább beleképzelhették magukat egy harctéri szituációba. Az SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaira még vár egy június végi nyári gyakorlati hét, amikor a különböző alegységek munkájába nyerhetnek bepillantást.

DJI_0267

„A családunkban mindenki a honvédségnél szolgált, dolgozott, így egyértelmű volt, hogy én is ezt a területet választom” – árulta el érdeklődésünkre Farkas Luca Lara, aki a tízfős csapat egyik legszorgalmasabb kadétjának számít. Számára nagy élményt és plusz dolgokat adnak a gyakorlatok, hiszen – saját bevallása szerint – rendkívül nagy mozgásigényű. Mint megtudtuk: képzése alatt társai segítőkészsége, az egymás iránti tisztelet igencsak motiváló tényezővel bír. „A tizenkettedik évfolyamban szakmát kapunk, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy a szentendrei MH Altiszti Akadémián folytathatjuk tanulmányainkat” – részletezte Luca, akit épp a BTR harcjárműves gyakorlati elem és egy harcászati mozzanatot követően faggattunk élményeiről.

_CSL8241

„Most éppen azt vettük át, hogyan vegyük fel a harcot az ellenséggel, miközben harcjárműről szállunk le” – meséli lelkesen. Luca felfogásában a katona, a honvéd munkája iránti tisztelet nem kérdés. „Értünk, az országért tesznek a katonák mindent. Leírhatatlanul szép hivatás ez. Az összetartás, a csapatszellem, az, hogy a hazámat szolgálhatom, ezeknél jobb, nemesebb cselekedetet el sem tudok képzelni” - fogalmaz a kadét és már igencsak várja a következő év kihívásokkal teli időszakát.