Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt Richard Holbrooke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 14. 9:15

Elhunyt Richard Holbrooke, a neves amerikai diplomata, az USA afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja, helyi idő szerint hétfőn Washingtonban.

A George Washington Egyetem klinikájára a múlt héten rosszulléte miatt beszállított, 69 éves Holbrooke-ot szombaton aortaszakadás miatt műtötték meg, ezt követően az orvosok állapotát stabilnak, de válságosnak minősítették.

A magas rangú diplomata, aki 1995-ben vette el a magyar származású Kati Marton írónőt, a boszniai háborút ugyanabban az évben lezáró daytoni békemegállapodás kiharcolásával vált világszerte ismertté. Több demokrata párti amerikai elnök vezető külpolitikai tanácsadója volt, Kelet-Ázsia és Európa felelőseként helyettes államtitkárként szolgált a State Department-ben. Az USA ENSZ-nagykövete volt 1999-2001 között .

A neves amerikai diplomata halálhírét röviddel később megerősítette Barack Obama elnök kormányzata is.

Holbrooke halálát megelőzően Barack Obama amerikai elnök meglátogatta a diplomata családját. Az elnök nagy elismeréssel méltatta különmegbízottja érdemeit, akit nem sokkal államfői beiktatása után az afgán-pakisztáni problémakör kezelésére kért fel. „Teljes bizonyossággal elmondható, hogy ő az amerikai diplomácia egyik óriása. Ma valamennyien Richard felépüléséért imádkozunk. Kemény gazfickó ő, ezért biztosak vagyunk benne, hogy ebben a nehéz helyzetben hatalmas küzdelmet fog vívni" – mondta a diplomata családjának körében az amerikai elnök, még Holbrooke halálát megelőzően.