Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték a ruandai népirtás egyik főbűnösét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 15. 9:38

A 800 ezer halálos áldozatot követelő ruandai népirtás egy újabb felelősét, Kigali kormányzóság vezetőjét életfogytiglani börtönre ítélte kedden a mészárlásokat kivizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTR).

A Tanzániában működő törvényszék a hutu törzsből származó Tharcisse Renzahót a népirtásban való részvétellel és bűnrészességgel, nemi erőszakkal és emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg. Öt vádpontban rábizonyult a bűnössége, ezért életfogytiglani elzárást kapott – közölte a törvényszék szóvivője. Az ügyészek szerint Renzaho a népirtás kilenc fő felelősének és elkövetőjének egyike. Hozzájárult a tömeggyilkosok felfegyverzéséhez, egy esetben személyesen adott parancsot arra, hogy elhurcoljanak egy egyházi központból 60 tuszi törzsbeli gyereket, és lemészárolják őket.

Egy másik esetben nem lépett közbe, amikor egy harckocsi tuszi lakóházakat lőtt, s emiatt legalább 40 ember meghalt. A rengeteg áldozat egyik oka az volt, hogy Renzaho az állami rádión keresztül parancsot adott a rendőrségnek, a katonaságnak és a fegyveres hutu milíciáknak útakadályok felállítására, ahol kiszűrhették és legyilkolhatták a menekülő tuszikat.

A most 65 éves Renzaho hadmérnöki tanulmányokat folytatott Németország, Franciaország és Belgium több katonai akadémiáján. Hazatérve ezredesi rangot kapott, és később a Kigalit is magába foglaló körzet kormányzója, és a főváros polgári védelmi bizottságának az elnöke lett. Õt 2002-ben fogták el. A kilenc fő gyanúsított közül hat még szökésben van.