Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítéltek egy amerikai tengerészt Japánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 31. 8:56

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai tengerészt egy taxisofőr meggyilkolásáért csütörtökön Japánban.

A 23 éves Olatunbosun Ugbogu nigériai állampolgárságú férfi az amerikai haditengerészetnél szolgált. Az ügyében ítélkező japán bíróság bűnösnek találta a 61 éves Takahasi Maszaki halálra késelésében – közölte egy külügyminisztériumi illetékes.

Ugbogu tavaly márciusban a Tokiótól délre lévő jokoszukai amerikai haditengerészeti támaszpont közelében végzett áldozatával. A bíróságon azt vallotta, hogy egy belső hang utasította, hogy gyilkoljon. A japán hatóságok ennek dacára beszámítható elmeállapotúnak találták ahhoz, hogy bíróság előtt feleljen tettéért.A tengerészt előbb az amerikai katonai rendészet tartóztatta le dezertálás vádjával. Később megtalálták hitelkártyáját a meggyilkolt sofőr autójában, és átadták őt a japán igazságügyi szerveknek.

A szigetországban 50 ezer amerikai katona állomásozik. Az amerikai katonai jelenlétet ellenző japán közvélemény haragját fokozta, hogy a múlt évben Okinaván egy amerikai tengerészgyalogos megerőszakolt egy 14 éves kislányt.

Jokoszukában korábban életfogytiglani börtönre ítéltek egy amerikai tengerészt, aki 2006-ban kirabolt és agyonvert egy 56 éves japán nőt.