Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elitkatonákat küldenek a csehek Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 1. 18:39

Csehország újabb száz katonát küld Afganisztánba az Amerikai Egyesült Államok vezette tálibellenes erők kötelékébe – erről a cseh képviselőház határozott szerdán.

A cseh elitkatonák egysége a Tartós Szabadság (Enduring Freedom) elnevezésű terrorizmus-ellenes hadművelet keretében fog harci feladatokat ellátni amerikai parancsnokság alatt. A parlament felsőháza a múlt héten már jóváhagyta a küldetést.

Andrej Cirtek, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy Csehország még további 80 katonát küldene Afganisztánba egy holland újjáépítési csapat védelmére. Így 2008 második felére összesen közel 500 cseh katona teljesítene szolgálatot az ázsiai országban.

Jelenleg 100 cseh katona állomásozik a kabuli repülőtéren, ahol kórházi, vegyi és kiképző egységeket tartanak fenn. 200-an újjáépítési tevékenységekben vesznek részt a dél-afganisztáni Logar tartományban, 30 cseh katona pedig Hilmend tartományban teljesít szolgálatot.

Éppen szerdán, a képviselőházi szavazás napján vesztette életét egy Afganisztánban szolgáló cseh katona, akit egy út mentén felrobbant pokolgép ölt meg Logar tartományban. Csehország eddig három katonáját vesztette el az afganisztáni tálibokkal folytatott harcokban.