Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eljött az építkezés ideje

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. augusztus 18. 21:09

Oly sok esztendő után a magyar honvédelem ügye ismét kiemelt fontosságúvá vált – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 18-án, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott előadásában.

20200818_Benkő Tibor honvédelmi miniszter_Kecskemét (1)

A tárcavezető a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok részére tartott részletes tájékoztatót. A miniszter elsőként a megjelentek szolgálatát, munkáját, a hazáért hozott áldozatait köszönte meg. Hangsúlyozta: az elmúlt évek során erős, ütőképes haderő építése folyt, de ez a folyamat még most sem ért véget. Éppen ezért a megjelentek segítségét kérte ebben. Mint Benkő Tibor elmondta, meggyőződése, hogy az aktív szolgálattól elköszönt katonák, polgári alkalmazottak számára továbbra is fontos ügy a haza védelme. Emiatt ők a hazafias nevelésben, a példák továbbadásában, így a Magyar Honvédség állományának bővítésében is komoly szerepet kapnak, hiszen a toborzás során érkezett visszajelzések alapján a jelentkezők 40 százaléka szüleitől, nagyszüleitől, vagy más katonaviselt rokontól, ismerőstől hallottak alapján döntött a katonai pálya mellett.

20200818_Benkő Tibor honvédelmi miniszter_Kecskemét (3)

Benkő Tibor az elmúlt harminc esztendőt értékelve szólt a haderő folyamatos leépítéséről, létszámának, képességeinek elvesztéséről, és megköszönte a hivatásos és szerződéses állománynak, hogy az egyre romló anyagi és technikai feltételek között is erőn felüli munkával teljesítették feladataikat. Most azonban az építkezés ideje jött el – hangsúlyozta a miniszter, aki részletesen bemutatta a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, s annak eddigi eredményeit. Hangsúlyozta: a könnyű Airbus H145M és közepes H225M helikopterek, a Leopard 2A7HU harckocsik, a Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek és a Lynx gyalogsági harcjárművek példája mutatja, hogy a legmodernebb, új eszközök beszerzése folyik, s nem máshol már kivont, „levetett” fegyverekkel, rendszerekkel gazdagodik a Magyar Honvédség.

20200818_Benkő Tibor honvédelmi miniszter_Kecskemét (4)

Mint a miniszter elmondta, az eszközök beszerzése csak a modernizáció egyik lába, a másik a megfelelően képzett, motivált, a hazájáért cselekedni kész katona. Az életpályamodell bemutatása közben a tárcavezető kiemelte: a legfiatalabbakat is igyekeznek megszólítani. A Kratochvil Károly Honvédelmi Középiskola és Kollégium mellett a tervek szerint a jövőben újabb középfokú tanintézmények nyílnak majd, az ország teljes területét lefedve, de kiemelte a Honvédelmi Sportszövetség segítségét is a haderő népszerűsítésében. A folyamatos illetményemeléssel, a szolgálati lakások értékesítésével, a lakhatási támogatással a jelenleg aktív szolgálatot teljesítőknek és családjuknak biztosítanak katonához méltó életszínvonalat. A szolgálattól elköszönők számára obsitos-, illetve a műveleti területeken missziókat teljesítők, gyakran fegyveres harcban részt vevők számára pedig – az üzleti élet szereplőinek bevonásával – veteránprogramot dolgoznak ki. Nem feledkeznek meg az egészségügyi állapotukban változást elszenvedőkről sem: számukra a tárca a szükséges jogszabályi háttér kidolgozása után a közigazgatásban biztosítana munkahelyet, katonaként.

20200818_Benkő Tibor honvédelmi miniszter_Kecskemét (2)