Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészült az európai pilótanélküli harci repülőgép

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. január 25. 19:26

Január 20-án, a Dassault Aviation Istres-ben található központjában mutatta be Charles Edelstenne, a Dassault Aviation elnök-vezérigazgatója az európai összefogással fejlesztett nEUROn pilótanélküli harci repülőgépet, amelynek leleplezésén jelen voltak a fejlesztésben résztvevő országok képviselői is.

1595930483
A bemutatón megjelent többek mellett Serge Dassault, a cég tiszteletbeli elnöke, valamint a hat ipari cég képviselői – Saab (Svédország), Alenia Aermacchi (Olaszország), EADS-CASA (Spanyolország), HAI (Görögország) és RUAG (Svájc).
A bemutató egy hatalmas mérföldkő a nEUROn ötéves fejlesztési munkálatai során. A típus már megkezdte a földi, statikus tesztek sorozatát és hamarosan megkezdődnek a gép hajtóművének tesztjei is. A sikeres földi kísérleti sorozat mintegy „megkoronázásaként" még ebben az évben megkezdődhetnek a repülési tesztek is. A későbbiekben a teljes repülési tesztsorozatot két év időtartamúra tervezik, amelyek Franciaországban, Olaszországban és Svédországban fognak zajlani. A tesztsorozat során ellenőrzik a repülési tulajdonságokat, az UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle – pilótanélküli harci repülőgép) lopakodó képességét, valamint az alkalmazandó levegő-föld fegyverzetet.

A nEUROn három szempontból is korszakalkotónak nevezhető; az első lopakodó tulajdonsággal rendelkező pilótanélküli harci repülőgép, az első európai összefogással fejlesztett UCAV, az első teljes egészében virtuális platformon tervezett és fejlesztett légi jármű.

A francia védelmi minisztérium által 2003-ban elindított nEUROn programnak két célja volt:
olyan technológiai vívmányok fejlesztése, amelyek fontos szerepet tölthetnek be a jövő repülőgépei szempontjából illetve olyan
innovatív együttműködési modell létrehozása, amely optimalizálja a résztvevő iparágak ismereteit, és azt egyetlen hálózattá fogja össze.
Charles Edelstenne, a Dassault Aviation elnök-vezérigazgatója beszédében utalt arra, hogy a nEUROn program folytatása már a kormányok hozzáállásán múlik, aminek alapja az öt év alatt végzett fejlesztőmunka, ami a legjobbak közé emelte a nEUROn-t.

Fotó: dassault-aviation.com

</p>
<b />