Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felháborodás Irakban: egy amerikai katona sem kapott börtönbüntetést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 25. 18:19

Óriási felháborodást keltett Irakban, hogy az amerikai hadbíróság nem szabott ki börtönbüntetést azért a tömegmészárlásért, amelyet amerikai katonák követtek el a nyugat-iraki Hadíszában bő hat éve.

A vád szerint Frank Wuterich törzsőrmester és osztaga 2005. november 19-én az Egyesült Államok legsúlyosabb iraki háborús bűncselekményét követték el.

Beszámolók szerint az eset előzménye, hogy felrobbant egy út menti pokolgép egy tengerészgyalogos járőr menetoszlopa mellett, és a robbanásban életét vesztette egy fiatal tizedes, két másik amerikai katona pedig megsebesült. A feldühödött tengerészgyalogosok ezután letértek az útról, és az Eufrátesz mentén, datolyapálma-ligetek között fekvő házak felé vették az irányt.

Majd kezdetét vette egy háromnegyed órás „razzia", de a történtekről szóló beszámolók részben ellentmondásosak. Annyi bizonyos, hogy 24 fegyvertelen iraki meghalt, köztük több idős ember – egyikük kerekes székes –, hét nő és három gyerek. A katonák azt mondták, az egyik házból rájuk lőttek.

Wuterich elismerte, hogy azt a parancsot adta beosztottainak: „Először lőjetek, aztán kérdezzetek!"

Összesen nyolc tengerészgyalogos ellen indult büntetőeljárás, de egyedül Wuterich kapott büntetést: vádalku keretében elismerte szolgálati kötelessége elmulasztását, cserébe ejtették a kilenc rendbeli emberölés vádját, és lefokozták közlegénnyé. A 31 éves connecticuti férfi bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól.

Az ügy végkifejlete óriási felháborodást keltett Hadíszában és a nyugat-iraki el-Anbár tartományban.

A vádak ejtése „sértő minden iraki számára" – mondta az egyik áldozat rokona.

Amerikai lapértesülés szerint a hadsereg az eset után kárpótlást fizetett a lemészárolt irakiak hozzátartozóinak, és elbocsátották az ügyben érintett alakulat zászlóaljparancsnokát és két századparancsnokot.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól nyugatra fekvő, kilencvenezer lakosú Hadísza a lázadók egyik fellegvára volt 2005 őszén.

CímkékjárőrNATO