Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött az első orosz Mistral építése

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 4. 21:02

Mióta száz százalékig biztossá vált, hogy Oroszország rendszeresíti a francia Mistral-osztályú helikopterhordozó dokkhajókat, a vezető hírek közül gyakorlatilag eltűntek az ezzel foglalkozó információk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megállt volna az élet az üzlet körül.

A nyári szerződéskötésben foglaltak szerint Moszkva nemrégiben átutalta a vaskos számla első részletét, aminek hatására a franciák elkezdték az első egység építését. A francia DCNS bejelentése szerint néhány hete megérkezett hozzájuk az 1,2 milliárd dollárnyi előleg, november 30-án pedig nekiláttak a munkálatoknak az STX hajógyárban.

Mint ismeretes, az Orosz Haditengerészet összesen négy Mistral-osztályú hajót rendelt, melyek közül kettőt Franciaországban készítenek el, kettőt pedig az orosz OSK hajógyárban. A júniusi megállapodás értelmében Párizs teljes körű technológiai transzfert nyújt partnerének a logisztikai támogatás mellett. A DCNS tervei szerint az első egységet, melyet most kezdtek el építeni, 2014-ben adják át. A második, általuk gyártott orosz Mistralon néhány hónap múlva szintén elkezdik a munkálatokat, tehát szimultán épül majd a két példány. Azonban a 2016-os átadási határidővel bíró második teljes befejezéséhez Moszkvának át kell utalnia a maradék pénzösszeget is.

Időközben több orosz katonai szakértő is megkérdőjelezte a beszerzés helyességét. Szerintük sem pénzügyileg, sem katonailag nem éri meg a Mistral-osztály rendszeresítése. Úgy vélik, hogy a vezérkar pusztán a fejlettebb nyugati technológia megszerzése miatt vásárolt be a francia hajókból, amik alapján elkészíthetik saját egységeiket.
Emellett több ország is nehezményezte az orosz flottabővítést, különösen Litvánia és Grúzia. Az ő megnyugtatásukra Moszkva közölte, hogy a helikopterhordozó dokkhajókat az Északi és a Csendes-óceáni Flotta használja majd.

Helix alfajok – Ka-27 és Ka-29 – a Mistral fedélzetén