Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton oldani igyekezett a pakisztáni feszültséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 4. 17:55

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok együttérzésének adott hangot a pakisztáni miniszterelnökkel szombaton folytatott megbeszélésen a NATO egyik légicsapásában meghalt huszonnégy pakisztáni halála miatt.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy Hillary Clinton ismét kifejezte részvétét a katonák családjainak és a pakisztáni népnek életük tragikus és nem szándékos kioltása miatt. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal megismételte, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja Pakisztán szuverenitását, és elkötelezett a kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló együttműködés mellett a közös célok elérésének érdekében.

Hillary Clinton két nappal azelőtt hívta fel telefonon Juszuf Raza Giláni pakisztáni kormányfőt, hogy Németországban nemzetközi konferenciát tartanak Afganisztán jövőjéről. Pakisztán azonban lemondta a részvételt az incidens miatt.

A NATO helikopterei egy héttel ezelőtt mértek légi csapást egy, az afganisztáni-pakisztáni határtól 2,5 kilométerre fekvő katonai állásra, s ennek következtében 24 pakisztáni katona vesztette életét, legalább 13 pedig megsebesült. Pakisztán politikai és katonai vezetése, amelyet még mindig erősen bírálnak belföldön az Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét likvidáló amerikai kommandó májusi titkos akciója miatt, példátlan dühvel reagált a katonák halálára.

Az Egyesült Államok és a NATO megígérte, hogy kivizsgálja az incidenst, és sajnálatát fejezte ki a katonák halála miatt. A Fehér Ház azonban korainak tartja annak megfontolását, hogy bocsánatot kérjenek, mivel a vizsgálatok még korai szakaszban járnak. A pakisztáni hadsereg úgy véli, szándékos agresszió volt a NATO-támadás, s nem akar részt venni az incidens feltárásában.