Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elköszönt Hódmezővásárhelytől a vezérkari főnök

Szöveg: Csák Tímea |  2008. december 5. 12:24

Ünnepi állománygyűlésen köszönt el a hódmezővásárhelyi helyőrség állományától Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke december 3-án a Zrínyi Miklós Laktanyában.

Az ünnepi állománygyűlésen Farkas Imre ezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok- helyettese búcsúzott az állomány nevében Havril András vezérkarfőnöktől. Mint mondta, a vezérezredes katonai pályafutását befejezve diplomáciai területen folytatja munkáját. „Ezzel egy olyan katona, parancsnok hagyja el a Magyar Honvédséget, aki végigjárta a ranglétrát, aki ismerte a katonák minden rezdülését."- folytatta gondolatmenetét a parancsnok- helyettes.

Farkas ezredes szavaiból kiderült az is, a vezérkari főnök irányításával kialakult egy új szolgálati kultúra, egy új vezetési és szervezeti rend, s egy jól működő Magyar Honvédség. Mindezek mellett mindig törekedett arra, hogy annak fegyelmi állapota megszilárduljon és a kiképzettség magas szintre kerüljön. A Hódmezővásárhelyen szolgálatot teljesítő katonák nevében megköszönte azt is, hogy személyére parancsnokként, és vezetőként egyaránt számíthattak.

Farkas Imre ezredes ezt követően ismertette Havril András életútját, végül jókívánságait fejezte ki. Mint mondta, váltsa valóra mindazt, amit eltervezett, egy kicsivel jusson több idő a családjára, a pihenésre és ahogy fogalmazott, mindannyiunk érdekében aktívan teljenek napjai, hiszen a jövőben is sokat fog tenni a Magyar Honvédségért, a Magyar Köztársaságért.

 

Az elismerő és köszönő gondolatok után Havril vezérezredes szólt az állományhoz. Mint mondta, a kedves megemlékezés a meglepetés erejével hatott rá. Beszédében kihangsúlyozta, úgy érzi munkáját méltósággal fejezte be. Mindig törekedett arra, hogy a Magyar Honvédség stabilizálódjon, egy jobb jövő elé nézzen. Az elmúlt évek alatt örömmel tapasztalta, hogy ötleteit sikeresen megvalósították. Pályafutása alatt, jó képességű katonákat ismerhetett meg s, mint mondta: „csak a jó katonák tudnak összefogni nagy feladatok érdekében".

Szót ejtett arról is, egy vezérkarfőnöknek, egy katonai vezetőnek mindig szüksége van a támogatásra. Fontosnak tartotta a katonák pályántartást, az állományról való gondoskodást és életkörülményeik javítását. Elengedhetetlen, hogy a katonák érezzék, érdemes a Magyar Honvédségnél dolgozni, hogy életre szóló karriert tudjanak magukénak.
Havril vezérezredes befejezésül köszönetet mondott azért, hogy az állomány tisztességesen végzi munkáját itthon és külföldön egyaránt.

„Az elmúlt évek eseményeit szívemben őrzöm mindörökre"- zárta gondolatait a vezérkarfőnök.
Havril vezérezredes búcsúzóul az emlékszobába, a zászlóaljak parancsnokainak emléklapot adományozott.

Fotó: Medgyesi Arnold