Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai segítségük is volt a mumbai tetteseknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 5. 13:41

A mumbai merényleteket végrehajtó pakisztáni fegyveres szervezet nyilvánvalóan felhasználta azokat az adatokat, amelyeket egy indiai állampolgár gyűjtött össze még 2007-ben.

Fahim Anszari a pakisztáni székhelyű, Iszlámábád által törvényen kívül helyezett Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges szervezet ügynöke volt, az indiai hatóságok ez év februárjában vették őrizetbe. Akkor az indiai pénzügyi központ, Mumbai különböző szállodáinak, a főpályaudvarnak, a tőzsdének, az Egyesült Államok konzulátusának és más épületeknek a kézzel megrajzolt vázlatait találták nála.

Az indiai Uttar Prades állam rendőrségének különleges alakulatának igazgatója elmondta, hogy Anszari a kihallgatások során bevallotta, hogy a Laskar-e-Taibának, a pakisztáni Muzaffarábádban lévő táborában képezték ki. A férfi később hamis pakisztáni útlevelet és pakisztáni állampolgárságról szóló papírokat kapott, amit a rendőrség meg is talált nála. Anszari 2007-ben a nepáli fővárosba, Katmanduba utazott, majd Mumbaiban telepedett le, ahol felderítői munkát végzett a későbbi támadáshoz. A rendőröknek elmondta, hogy a Laskar-e-Taiba terrortámadásra készül Mumbaiban, és megnevezte azt 8-9 helyszínt, amelyet kijelöltek. A férfinak részletes tervei voltak, a menekülési útvonalakkal együtt.

Az indiai hatóságok bírálatok özöne elé néznek, mert számos figyelmeztetést hagytak figyelmen kívül és hanyag felderítői munkát végeztek. Ehhez járulnak azok az ismeretek, amelyeket Anszari hozott tíz hónappal ezelőtt tudomásukra.

Palaniappan Csidambaram, az új indiai belügyminiszter pénteken kijelentette: biztonsági melléfogások is hozzájárultak ahhoz, hogy a terrormerényleteknek 171 halálos áldozata volt, ezeket a hibákat mindenképpen feltárják majd.

Címkékfelderítő