Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kabulban dolgozó katonáinknál járt a magyar delegáció

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. december 5. 18:12

A bagláni tartományi újjáépítési csoportnál tett látogatást követően pénteken Kabulban, a nemzetközi repülőtéren szolgálatot teljesítő magyar katonákkal találkozott afganisztáni útja során a Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezette magyar delegáció.

A magyar küldöttség először a magyar tartományi újjáépítési csoport bázisát kereste fel Poli-Humriban, majd az olasz légierő C-27-es Spartan szállítógépével pénteken Kabulba utaztak, hogy meglátogassák a kabuli repülőtéren szolgálatot teljesítő magyarokat is. Az afgán főváros repülőterén szolgáló mintegy 65 magyar katona feladata a repülőtér üzemeltetésének folyamatos biztosítása.

Tömböl László, a Magyar Honvédség leendő vezérkari főnöke hangsúlyozta: nagyon komoly feladatot végeznek itt magyar katonák, amely jó tapasztalatszerzést jelent számukra. Az altábornagy kiemelte, hogy a repülőtér új része jelenleg épül, ide jövő áprilisban költöznek át. A tervek szerint a légikikötő polgári részét 2011-től már a helyi erők irányítanák.

A NATO 2004 óta látja el az egy kifutópályával rendelkező, kétezer méteres tengerszint feletti magasságon található repülőtér üzemeltetését. A tagállamok 6 hónapos rotációban végzik ezt a feladatot, a magyarok után a lengyelek, majd a spanyolok következnek. A belga és holland vadászrepülőgépek mellett itt állomásozik a nemzetközi segítséggel újjáélesztett afgán légierő szállítóalakulata is. A magyar katonák tevékenysége igen összetett, hiszen a kabuli Afganisztán legjelentősebb utas- és teherforgalmát lebonyolító repülőtere, ahol naponta 400-450 repülőgép, illetve helikopter leszállását, felszállását segítik. Ebből általában 60-70 a civil repülőgép, a többi katonai.

A repülőtérre látogató delegáció betekintést nyert a tűzszerészek munkájába is, akik a repülőtéren talált robbanóeszközök megsemmisítését végezték: ezeket a bázis egy külső részén robbantották fel.
Tömböl László az újjáépítési csoport feladatairól szólva kiemelte, hogy jövőre kezdődik a választások előkészítése Afganisztánban, amely Baglán tartományban is jelenthet plusz kockázatot, hiszen akadnak, akik ezt nem nézik jó szemmel, így a helyiekre veszélyt jelenthetnek. Az altábornagy a bagláni biztonsági helyzetet úgy értékelte, hogy az „nem javul", de mindent megtesznek a magyar katonák biztonságáért.