Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tvrtko: „Példaképeim az Afganisztánban szolgáló magyar katonák”

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 5. 11:24

Szekeres Imre honvédelmi minisztert afganisztáni látogatására ismét elkísérte egy híresség: a csoporttal ezúttal a népszerű televíziós riporter és műsorvezető, Vujity Tvrtko utazott az ázsiai országba, hogy meglátogassa a hazájuktól több ezer kilométerre szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

Zsúfolt volt az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar tartományi újjáépítési csoportot meglátogató miniszteri delegáció programja. A csoporttal érkezett Vujity Tvrtkóval néhány percig sikerült telefonon beszélgetnünk.

Tvrtko a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel együtt meglátogatta a Pol-e Khumriban szolgáló magyar katonákat. A Baghlan tartományban dolgozó magyar tartományi újjáépítési csoport tagjainak egy előadást és közönségtalálkozót is tartott, amelyen természetesen szóba kerültek az elmúlt években írt könyvei is.

– Nekem az Afganisztánban szolgáló magyar katonák az igazi példaképeim. Olyan emberek, akikről bátran mondhatom majd a kisfiamnak: szeretném, ha olyan lennél, mint ezek a bácsik és nénik – mondta Vujity Tvrtko, aki szerint Magyarországnak szüksége van olyan példaképekre, mint ezek a katonák, akik – sajnos ebben az évben szó szerint – életüket és vérüket adták a világ biztonságáért.

A népszerű televíziós riporter és műsorvezető egy meglepetéssel is készült a hazájuktól távol szolgáló katonáknak. Feleségével, az egykori válogatott kosárlabdázó Zsolnay Gyöngyivel néhány évvel ezelőtt alapították meg a Hétköznapok Hősei díjat, amelyet minden év decemberében adnak át az arra érdemeseknek. Mint Tvrtko elmondta: ez Magyarország „legcivilebb" díja, hiszen erre egyáltalán nem lehet pályázni.

– A díjat idén „az Afganisztánban szolgáló magyar katona" kapta meg. Vagyis az a katona, aki egykoron itt szolgált, most itt teljesít szolgálatot, vagy a jövőben vesz részt afganisztáni misszióban – árulta el a jelenleg is az ázsiai országban tartózkodó műsorvezető.

Vujity Tvrtko emellett az Alexandra könyvkiadó jóvoltából egy több százezer forintos tábori könyvtárat is vitt magával a Pol-e Khumriban található magyar táborba. A kontingens így számos könyvvel, CD-vel és DVD-vel gazdagodott. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy eljutottam ide. Életem legfontosabb találkozásai között tartom számon – mondta végezetül a honvedelem.hu-nak Vujity Tvrtko.