Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Elkötelezettséggel és bátorsággal kell az új feladatok elé állni”

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2023. június 20. 16:56

Központparancsnoki átadás-átvételi ünnepséget tartottak a szentendrei MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központban június 20-án, kedden. A parancsnoki teendőket Zsiros Tamás főtörzszászlós Négyesi Tibor főtörzszászlóstól vette át.

„Az Altisztképző Központ megalakulásakor egy új katonai kultúra jelent meg a Magyar Honvédségben, hiszen létrejött egy új zászlóaljszervezet, amelynek parancsnoka nem egy tiszti, főtiszti rendfokozatú katona volt, hanem egy főtörzszászlós” – mondta Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, hangsúlyozva, a központ az elmúlt években rengeteg feladatot teljesített és ebben benne van mindenki munkája. „Azt szeretném, ha a tiszti és az altiszti állomány közös szolgálata mindenütt megnyilvánulna.”

Frankó ezredes kijelentette: a Magyar Honvédségnek újra és újra meg kell újulnia ahhoz, hogy megfeleljen az új kihívásoknak, elvárásoknak, ezért az új parancsnokra és a teljes személyi állományra sok tennivaló vár.

Altisztképző Központ alegységzászlós ünnepélyes átadás átvétele KLAC0544

Az Altisztképző Központ leköszönő parancsnoka, Négyesi Tibor főtörzszászlós felidézte parancsnoki tevékenysége legfontosabb teendőit. Emlékeztetett arra, vezetői szándékai között szerepelt a központ megalakítása és működtetése a rendelkezésre álló humán és anyagi források felhasználásával, az altisztképzés beindítása az elöljárók által támogatott, jóváhagyott öt szinten, illetve az állománytábla feltöltése. Felidézte, a kezdeti lépéseket követően az elvégzett munka elismeréséül, a Magyar Honvédség parancsnoka 2022. április 9-én aláírt okirattal, alegységzászlót adományozott a szervezet részére. „A képzésfejlesztés, valamint az új képzési formák bevezetése mindeközben folyamatos volt. Elindítottuk és azóta is sikeresen visszük tovább a Kisalegység Vezetői Tanfolyamot, valamint a Haladó Altiszti Tanfolyamot. Továbbá átgondolásra, újraterveztük az Egységes Zászlós Tanfolyamot, nem utolsó sorban ráncfelvarráson esett át az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam” – jelentette ki.

Válaszbeszédében Zsiros Tamás főtörzszászlós hangsúlyozta: a váltás nem valaminek az elmúlása, hanem egy új időszak kezdete. Ugyanakkor ez nem csak kiváltság, hanem óriási felelősség is, így ennek tudatában megfelelő alázattal, elkötelezettséggel és bátorsággal kell az új feladatok és kihívások elé állni. Hozzátette: az Altisztképző Központ állománya összekovácsolódott, és felkészült közösségként készen áll az akadályok leküzdésére, a célok megvalósítására. „Az összekovácsolódás és a kiképzők szakmai felkészítése mellett, a nyelvi és fizikai kompetenciák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Hiszem, hogy mindezek hozzájárulnak majd a központ sikeres és eredményes működéséhez. A parancsnoki munka azonban nem egy egyszemélyes mutatvány. Hálás vagyok azért, hogy a központ jelenlegi állományának támogatásával valósíthatom meg a kitűzött célokat.”

Altisztképző Központ alegységzászlós ünnepélyes átadás átvétele KLAC0511

Az Altisztképző Központ, mint az MH Altiszti Akadémia zászlóalj szintű szervezete – az altisztképzésből elsődlegesen oroszlánrészt vállalva – a polgári életből bevonult állomány katonai szocializációjáért, kiképzéséért felelős. Minden év augusztusában megkezdődik az Egységes Alapkiképzés, majd az Alap Altiszti Tanfolyam 14 hetes képzése. Ezen kívül a központ feladatkörébe tartozik a már Magyar Honvédség kötelékében szolgáló legénységi állomány továbbképzése a Kisalegység Vezetői Tanfolyamon, valamint altiszti pályára való felkészítésük a 10 hetes Alap Altiszti Tanfolyamon. Az altisztek rendszeres képzése, előmenetel alapján történő felkészítése az Acélkocka ötszintű altisztképzés keretében a Haladó Altiszti Tanfolyam és az Egységes Zászlóstanfolyam kiképzési heteiben történik. A legmagasabb szintű altisztképzés során pedig a vezénylőzászlósi képzésben, azaz az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kurzusain kaphatnak naprakész ismereteket a szentendrei helyőrségben.