Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Infoparlament – az innováció kulcsfontosságú a hadsereg modernizálásában

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2023. június 20. 18:31

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a június 8-án megrendezett Infoparlament keretein belül tartott előadásában beszámolt arról, hogy a haderő képességfejlesztéseinek egyik meghatározó eleme a digitalizáció. Kihangsúlyozta azt is, hogy az innováció kulcsfontosságú a hadsereg modernizálásában és a védelmi képességek fejlesztésében.

Infoparlament_2_v

A kormány 2016-ban elindította haderőfejlesztési programját, amely a világ legmodernebb eszközeit adja a magyar katonák kezébe és egyben elősegíti a védelmi ipari fejlesztéseket. Ennek a prioritásnak eleget téve 2023 februárjában létrejött a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI). A VIKI célja a védelmi innovációs projektek támogatása és a kettős felhasználású technológiák fejlesztése. A kutatóintézet feladata, hogy minél több lehetőséget mutasson be a döntéshozóknak, illetve segítse a hazai és nemzetközi fejlesztési forrásokhoz való hozzájutást.

A VIKI fókuszterületei közé tartozik a „digitális katona”, ahol nemcsak a fegyverzet és a katonák felszerelésének a modernizálása a cél, hanem kiemelt figyelmet fordítanak a humán teljesítőképesség növelésére is. A fókuszterületek közé sorolandó továbbá a járművek digitalizálása, különös tekintettel az autonóm önvezető rendszerekre, illetve azon „felforgató technológiák”, amelyek közé az űrrel vagy kibertérrel kapcsolatos technológiák tartoznak.

Porkoláb Imre dandártábornok kiemelte, hogy az XR technológia alkalmazásának lehetőségeivel is foglalkoznak, ezen belül a V-learning platform kialakításával, ahol kulcsszerepe van a jövő Virtuális Valóság alapú szimulátorainak és az MR/VR egészségügyi és döntés támogató rendszereknek. Ehhez kapcsolódóan bejelentette, hogy megalakult a Magyar XR koalíció, akivel együtt dolgozva keresik a legújabb digitális megoldásokat ezen a területen. Továbbá beszámolt a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus) megalakulásáról is, amely szintén kettős hasznosítású technológiák alkalmazására koncentrál, és idén három NATO szintű innovációs probléma meghirdetésével biztosít lehetőséget a kisvállalkozások és kutatóintézetek számára, hogy segítsék a Szövetség védelmi képességeinek fejlesztéseit.